Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

De gezondheid van vogels

Vogels zijn er letterlijk in alle soorten en maten. In huis worden veelal papegaaiachtigen gehouden, maar ook vinken en sijsjes. Buitenshuis vinden we vooral kippen en roofvogels. Voor iedere vogelsoort zijn er verschillen in de verzorging en voeding. Daarnaast heeft elke vogelsoort weer zijn eigen problemen en ziekten. En mocht een vogel ziek worden dan is het vaak nodig om snel te handelen. Dierenkliniek Berg & Bos biedt ook dan de beste zorg.

 

Voeding van papegaaien en parkieten

Waarom jouw papegaai of parkiet brokjes moet eten

Binnen de vogelgeneeskunde spelen voedingsfouten een zeer belangrijke rol. Vaak is sprake van een ziekte als gevolg van een multideficiënte voeding, dit betekent veel energierijk met weinig belangrijke eiwitten en vitamine’s. De zonnepitten zijn hiervoor een berucht voorbeeld. Deze defiënte voeding kan leiden tot een breed scala van problemen waaronder infecties ten gevolge van een verminderd afweer, een afwijkend verenkleed en problemen rondom de voortplanting.

Historie

Traditiegetrouw worden papegaaiachtigen aangemerkt als zaadeters. In het wild eten deze vogels naast zaden ook vaak insecten(-larven), dode diertjes, bloemen, vruchten, bladeren en boomschors. Sommige vogels knagen zelfs aan rotsen en eten daar de mineralen op. Zaden worden in de natuur alleen in de winter en tijdens droogten gegeten en zijn eenvoudig op te slaan en te verschepen. Dit heeft ertoe geleid dat zaden vaak als enige voedingsbron  voor vogels worden verkocht, veelal aangemerkt als zogenaamde ‘complete voeding’. Zaden zijn echter deficient aan minstens 21 voedingsstoffen.

In het verleden zijn verschillende manieren bedacht om een op zaden gebaseerde voeding compleet te maken. Ten eerste werd levertraan op de huls van de zaden aangebracht. Om deze toevoegingen te herkennen werden de zaden van een kleur voorzien. Later werd geadviseerd om papegaaien met de pot mee te laten eten. Het toevoegen van zogenaamd ‘eivoer’  aan de zaden heeft lange tijd zijn dienst bewezen. Enkele commerciele producten op dezelfde basis zijn momenteel nog steeds verkrijgbaar. Het nadeel van deze manier van voeren is dat slimme vogels zeer selectief te werk gaan door bijvoorbeeld alleen de zonnepitten uit het mengsel te halen. Deze vogels eten dus omdat ze selecteren, nog steeds incompleet voer.

Een tweede nadeel is dat water aan dit mengsel wordt toegevoegd waardoor er een verhoogde kans op gisting ontstaat. er bestaan ook zaadmengsels waaraan vitamine- en mineralen korrels zijn toegevoegd. Gevaar van dit voer is dat de meeste vogels, die dit op zich complete voer wordt aangeboden, alleen de zaden eten en de korrels laten liggen.

De afgelopen jaren zijn in Nederland enkele pellets (brokjes) voor papegaaien geintroduceerd (Bingo, Nutribird en Harrison’s Bird Foods).Het voordeel van brokjes is dat papegaaien niet meer kunnen selecteren en dus alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Tevens hoeft de eigenaar geen ingewikkelde bereidingsprocedures, zoals het toevogen en mengen van diverse bestanddelen, meer te volgen. Ook blijft de kooi veel schoner. Als nadeel wordt de aanvankelijk moeilijke opname van deze producten genoemd. Onderzoek heeft echter aangetoond dat als valkparkieten een nieuw voer aangeboden krijgen 90% van deze dieren binnen 48 uur dit voer eten. Langer laten staan heeft geen zin. Als de overgebleven 10% van deze dieren na enkele dagen wederom het nieuwe voer wordt aangeboden dan eet weer 90% van deze dieren binnen 48 uur het nieuwe voer. Met gecontroleerde omschakeling en een gemotiveerde eigenaar is elke vogel om te schakelen op een korrelvoer (brokjes).

Grit

Voor het malen van zaden in de spiermaag krijgen veel papegaaien, naast hun normale voer, grit aangeboden. Er bestaan 2 soorten grit, maagkiezel en schelpengrit.

Maagkiezel wordt niet afgebroken in het maag/darmkanaal en draagt alleen bij in het vermalen van de zaden.

Schelpengrit helpt niet bij het malen van de zaden, maar is een goede Ca-carbonaat bron. Daar papegaaien hun zaden pellen, in tegenstelling tot duiven, kippen en struisvogels hebben zij geen maagkiezel nodig. Het continue aanbieden van maagkiezel kan zelfs leiden tot verstoppingen in het maag/darmkanaal.

 

Veren plukken

Het uittrekken van veren ofwel verenplukken is niet echt een ziekte maar vaak meer een vorm van gestoord gedrag. Een papegaai die in de natuur op een rustige en veilige plek zit zal daarvan gebruik maken door zijn verenpak in orde te gaan maken. Dit verenpak verzorgen associeert de papegaai of kaketoe met een gevoel van rust en veiligheid.

Als een papegaai, die opgesloten zit, het ergens niet mee eens is kan hij/zij niet kan vluchten,ook kan hij/zij het niet op een soortgenoot afreageren.

De papegaai zal toch de behoefte hebben om te kalmeren en zo overdreven veel aan zijn veren gaan poetsen.

Het verenplukken kan over het gehele lichaam voorkomen, waarbij de borststreek, hals-regio en de onderzijde van de vleugels duidelijk vaker zijn aangetast. In alle gevallen van verenplukken is de kop volledig normaal bevederd, in tegenstelling tot veel ziekten die tot veer-afwijkingen leiden.

Er worden zeer veel oorzaken genoemd voor het optreden van verenplukken bij papegaaien. Hierbij valt te denken aan: Voeding; omgevingsfactoren (o.a. verminderde luchtvochtigheid, gebrek aan zonlicht, rook; fysieke factoren (trauma, kortwieken, rui); infectieus door: virussen, bijv. PBFD, Polyoma (papagaaienziekte), bacteriën, schimmels en gisten; ectoparasieten(bijv. luizen, veermijt); endoparasieten (wormen); allergieën en zo zijn er nog enkele aandoeningen of afwijkingen die een rol kunnen spelen.

Het is dus belangrijk om eerst te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn d.m.v. een medisch onderzoek bij een (vogel)dierenarts ook kunt u zelf kijken of er onlangs een verandering is geweest in de huisvesting of bijv. in de voeding, wat ertoe heeft kunnen leiden dat de vogels zijn gaan plukken.

Aangezien ze tegelijkertijd zijn begonnen met plukken kan ik me voorstellen dat er misschien een medische oorzaak een rol speelt (bijv. veerluis) of er is een stresssituatie voor de vogels geweest, of deze is nog aanwezig.

Wat u alvast kan doen is de vogels afleiden met speelgoed; spullen om te slopen (wilgentakken); het laten zoeken van voedsel (verstoppen in de kooi). Wel moeten ze,als dit nieuw voor ze is, rustig wennen aan het nieuwe ‘speelgoed’.

Ook is er een bitterspray, zodat het voor de vogel onaangenaam wordt om nog te plukken.

In ieder geval is het van belang om de oorzaak te achterhalen, aangezien de kans op herhaling groot is na bijv. het weglaten van de bitterpray of een eventuele kraag.

(Een kraag is een stressvolle gebeurtenis voor de vogel, die wij niet als eerste optie zouden aanbevelen).

 

Oversprongsgedrag

Ineens gaat hij/zij dus zijn verenkleed “verzorgen” omdat dat hij ‘weet” dat hem dat altijd een goed gevoel gaf. We noemen dit ook wel oversprongs gedrag. De papegaai vertoont een gedrag wat eigenlijk niet in die situatie (stress) maar juist in een andere situatie (rust) thuis hoort. Echter door de stress zal het rustige gevoel ditmaal uitblijven. Dat probeert de papegaai dan te compenseren door dit verzorgende gedrag dan maar veel heftiger en hardhandiger uit te voeren.

Dit gedrag leidt hem af van de stress en verlaagd daardoor het onaangename stress gevoel. Het gevolg is wel dat hij uit frustratie zo hardhandig zijn verenpak gaat “verzorgen” dat er stukken uit de veren afgebeten worden met de snavel. Deze stugge veren breken af of worden er later door de papegaai uit getrokken.

De korte donsveertjes worden vaak ontdaan van de dwarsbaarden en “verpluizen” helemaal.

Dat een papegaai een verenplukker is, kan je zien aan de veren op de kop, dit is namelijk de enige plek waar de vogel niet bij kan.

De vogel begint meestal met pikken op de borst en op de “schouders” van de vleugel .

 

Verschillende soorten frustraties

Er zijn verschillende oorzaken voor deze frustraties te noemen zoals verveling tengevolge van een hele dag alleen in huis of opgesloten zitten in een kooi. Juist vogels die erg gehecht zijn aan mensen zijn gevoelig voor dit gedrag. Als de eigenaar weggaat zou de vogel graag meegaan. In het wild zal het uit het oog verliezen van elkaar makkelijk tot elkaar kwijtraken leiden. De vogel gaat schreeuwen om aandacht te trekken of blijft gefrustreerd achter met een vervelend gevoel van verlatenheid.

Verveling -frustratie- eenzaamheid

Verveling is de grootste oorzaak voor gestoord gedrag. Ieder vogel is verschillend en heeft een andere behoefte aan aandacht, dit kan ook per soort erg uiteenlopen.

Veel vogels die zichzelf kaalplukken blijven dit doen om aandacht van de eigenaar te vragen.

Een partner voor uw vogel erbij plaatsen leidt zeker af, maar is helaas geen garantie dat de vogel zal ophouden met het verenplukken. Sommige (vaak handopfok) vogels zijn zo ingeprent op mensen dat zij een soortgenoot niet als zodanig herkennen en vaak niet zullen accepteren.

Geïrriteerde huid

Door allerlei factoren als: droge lucht, verkeerde voeding, allergie, rui-stoornis, infectie aan de veerfollikels (PBFD) of huid kan een geïrriteerde huid ontstaan. Als de huid gaat jeuken wil de papegaai dit tegengaan door met zijn poot of snavel te krabben. Hij trekt er dan wat veertjes uit en de huid zal zo steeds verder geïrriteerd raken. Dit komt voornamelijk omdat op deze plaats alle veerfollikels tegelijk actief worden en de veertjes tegelijk door de huid willen. De huid van de papegaai is het gevoeligst op de plaats waar de veer door de huid heen komt. De papegaai zal dus zijn veren eruit blijven trekken zolang de oorzaak niet weg wordt genomen.Het afwijkend gedrag kan zo’n gewoonte geworden zijn dat de kans om dit patroon te doorbreken klein is, voor de vogel geeft dit gedrag een ‘rustgevend’ gevoel. De nieuwe doorkomende veren zitten eerst nog in een omhulsel waardoor het eerder aanvoelt als een prikkend stokje dan als een zachte veer. De vogel kan erop gefixeerd raken om deze “stokjes” zo snel mogelijk te verwijderen.

Doordat de papegaai herhaaldelijk de nog groeiende veren eruit trekt kunnen de veerfollikels zo beschadigd raken dat de veren uiteindelijk helemaal niet meer terugkomen. Normaal gesproken groeit zodra een veer verwijderd wordt er binnen 3-4 weken weer een volledig nieuwe veer terug.

Kortwieken

Sommige vogels gaan juist verenpikken na het kortwieken. De restanten van de afgeknipte veren “prikken” in het vel van de oksels als de vleugels opgevouwen zitten. Door deze irritatie kan de vogel proberen deze veerstompen te verwijderen of in te korten. Waarna op een gegeven moment de vogel niet alleen de gekortwiekte veren kan gaan aanpakken maar ook in een kettingreactie de omringende veren gaat plukken. De beste oplossing is dan om óf de stompjes van de afgeknipte veren zo kort mogelijk te houden zodat ze onder de nog aanwezige dekveertjes verborgen blijven óf deze stoppels onder narcose te verwijderen. De nieuwe veren groeien dan binnen 3-4 weken weer in en vaak stopt de vogel ogenblikkelijk met plukken aan zijn vleugels. Tenzij dit gedrag al te lang heeft bestaan en tot gewoonte is uitgegroeid.

Verwonding

Wanneer een vogel zich verwondt is dit niet altijd even goed te zien. Een verwonding kan bij een vogel zonder hulp erg mooi genezen. Maar die tijd gunt de vogel zichzelf vaak niet. Zodra het pijn doet of jeukt gaat de vogel er aan krabben of bijten. Daardoor wordt het van kwaad tot erger. Sommige vogels gaan echt gaten in zichzelf vreten. Kaketoes bijten vaak een stuk uit hun borst en agapornissen hebben voorkeur voor hun oksels of vleugelschouders.

Wat begint met een kromme veer kan eindigen tot een fikse verwonding.

Bij de eerste verschijnselen van dit gedrag moet ogenblikkelijk hulp bij de dierenarts gezocht worden. Als deze wonden langere tijd bestaan vertonen ze namelijk nauwelijks enige genezingstendens meer. De dierenarts zal de vogel tijdelijk een kraag omdoen en de wond onder inhalatie-anesthesie opfrissen en hechten.

Voorkomen?

Om deze zelfbeschadiging te voorkomen moet je er allereerst goed over nadenken of je je nieuwe huisdier wel een goed leven kunt bieden. De vogel moet zo ruim mogelijk gehuisvest worden zodat hij de ruimte heeft om te vliegen als hij dat wil. Het mooist is in een buitenvolière en nog mooier is met een soortgenoot als gezelschap. Als je hem echt als huiskamervogel wilt houden moet je goed bedenken of je hem alle aandacht kan geven die het dier nodig heeft.

Een papegaai heeft een intelligentie wat te vergelijken is met een kind van 4-5 jaar oud, en besef dat hij ruim 50 jaar oud kan worden.

Verenkleed

Om een verenkleed goed in conditie te houden is een volledige voeding van groot belang. Vitaminedruppels worden wel vaak verkocht tegen verenpikken maar zullen het probleem zelden oplossen. Ook moet de vogel de mogelijkheid hebben om een bad te nemen. Is er geen ruimte voor een bad dan is het een grote aanrader om de vogel met de plantenspuit te besproeien.

Zorg voor steeds schoon water. In een met water gevulde plantensproeier die in de vensterbank in de zon heeft gestaan kunnen gemakkelijk bacteriën gaan groeien

Nagelbijten

Bij een gedragsconsult wordt vaak de vergelijking gemaakt met nagelbijters bij mensen. Met hun nagels is zelden of nooit wat mis. Soms begint het bijten met een echt scheurtje in een nagel. Daarna verwordt dit gedrag tot gewoonte dat bij vele situatie wordt uitgevoerd. Spannende film op TV, wachten op de bus, examenvrees, verveling als iemand niets te doen heeft etc.

Ongeveer 50 % van de vogels vergeet dat hij ooit zijn veren heeft uitgetrokken en heeft na het afdoen nergens geen problemen meer mee. De andere 50 % gaat na het afdoen van de kraag weer even hard verder met de zelfkastijding.

Verenplukkers blijven dus altijd risicovogels. Net als de nagelbijters bij mensen vervallen ze na korte of langere tijd bij stress, verveling of frustratie weer snel terug in het oude gedrag.

Medicijnen hebben op dit gedrag zelden of geheel geen invloed.

Bitterspray

Als een vogel al plukt kun je nog proberen deze sensatie voor de vogel onaangenamer te maken door iets bitters op de veren te doen. Je moet de vogel dan wel vangen en insprayen.

Kraag

Het dragen van een kraag is een vogelonvriendelijk laatste redmiddel. Wij doen de verenplukkers wel eens een kraag om maar alleen als tijdelijke oplossing en wanneer andere maatregelen niet helpen of (nog) niet uitgevoerd kunnen worden. Als enige maatregel is een kraag zeker niet afdoende. Zodra de kraag weer afgedaan wordt zal de vogel meestal vrijwel zeker weer aan pikken als er in de tussentijd niet ook andere maatregelen genomen zijn.

Omgaan met de verenplukker

Hoe sneller na het beginnen met plukken deskundige hulp van een ervaren deskundige wordt ingeroepen, hoe groter de kans dat het gedrag nog kan worden afgeleerd of gestopt kan worden. Vogels die al jaren plukken zullen dit gedrag meestal niet meer afleren.

Je kunt proberen om het verenplukken zo veel mogelijk tegen te gaan.

Zora een vogel plukt geef hem dan géén aandacht!

Niet bestraffend toespreken of iets dergelijks. Ook bij bestraffend toespreken krijgt de vogel uiteindelijk toch de aandacht waar het hem uiteindelijk grotendeels om te doen is!

Negeer de vogel dus volkomen. Ook niet kijken of enigzins uw hoofd richting de papegaai bewegen! Ze merken echt alles op!

Elke keer als de vogel succes heeft om door middel van het plukken uw aandacht te trekken zal hij het plukken (bijten) een volgende keer nog langer en hardnekkiger proberen.

Je versterkt dan dus zelf het ongewenste gedrag en bent indirect (met de beste bedoelingen) wel medeschuldig aan het in stand houden van dit gedrag !!

Afleiding

Zorg voor voldoende afwisseling in het speelgoed.

Heb je ooit zelf wel eens een leuk spel maanden achtereen gedaan? Dan gaat het spel je uiteindelijk vervelen.

Verwissel dus wekelijks het speeltje en bied hetzelfde speeltje na enkele weken opnieuw aan. Dan blijft het leuk!

Voeding

Zorg voor goed voer met als basis pellet voeding, hierin zitten alle voedingsstoffen die jouw papegaai nodig heeft. Doordat jouw pallets geeft, kan jouw papegaai niet selecteren (bijv. alleen de zonnepitten eruit halen) en weet u zeker dat hij/zij alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Biedt daarnaast dagelijks verschillende versnaperingen aan als fruit, wilgentakken, een stukje kaas of een walnoot waarin u met een hamer een klein deukje heeft gemaakt. De vogel zal daarna een tijdje bezig zijn met het verder “slopen” van de walnoot.

Na deze bezigheid is het vaak tijd om te rusten.

Als je iedere iedere keer voordat u vertrekt bijvoorbeeld een walnoot geeft, zal de vogel in plaats van een negatieve associatie (alleen gelaten worden) als snel een positieve associatie krijgen (lekkernij).

In het wild besteden papegaaien het grootste deel van de dag aan het zoeken naar voedsel, je zou dus het voer voor uw papegaai verspreidt over de dag kunnen aanbieden.

Om de papegaai meer moeite te laten doen om zijn voedsel te kunnen bemachtigen, kunt u het bijvoorbeeld verstoppen in een doosje. De papegaai moet nu het voer eerst vinden en dan het doosje proberen te openen om zo bij zijn voer te kunnen komen. (Dit moet wel eerst met een open doosje worden aan geboden en zo stap voor stap moelijker worden gemaakt). Ook zou je bijvoorbeeld een bak met beukensnippers onder in de kooi kunnen zetten en daar het voer in verstoppen, zodat de papegaai kan scharrelen.

Geluid

Papegaaien communiceren luidkeels in het oerwoud omdat visueel contact in de dichte wouden vaak moeilijk is. Bij het verdwijnen uit het gezichtsveld kan de vogel dus gaan schreeuwen. Dit kan soms verminderd worden door in een andere ruimte een radio aan te zetten. Bij voorkeur niet op een muziek maar juist op en praatprogramma. Het is voor de vogel net of er dan nog wel mensen aanwezig zijn, maar hij kan ze alleen niet zien. De truc werkt niet als de radio in dezelfde ruimte staat als waar de papegaai zich bevind, omdat de vogels wel zo slim zijn om te weten dat het dan om de radio gaat.

Medicijnen

Hoewel in het verleden diverse medicijnen zijn gebruikt blijken deze in de praktijk vaak niet of zelden werkzaam. Soms kunnen antidepressiva werken hoewel de dosering sterk wisselend en toediening vaak moeilijk is. Net als nagelbijten is verenpikken eigenlijk geen aandoening die een medicamenteuze oplossing heeft.

Op de lange termijn

Ook als de vogel helemaal kaal is geweest kunnen de veren vaak nog geheel of grotendeels terugkomen. Als de vogel jaren lang heeft geplukt zijn de veerfollikels vaak dusdanig beschadigd dat de vogel zijn vermogen om nieuwe veren te maken is kwijtgeraakt. Als een vogel echt niet van het verenplukken is af te brengen blijft er nog maar één oplossing over: acceptatie door de eigenaar. De kaalheid is overigens meestal niet zozeer een probleem voor de vogel of zijn soortgenoten maar meer een probleem van de eigenaar. Vervelend voor hem maar veel minder voor de vogel.

Hoe dan ook het blijft belangrijk dat de eigenaar eerst alles probeert om alle adviezen serieus uit te proberen.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook