Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165
Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug

Laat in deze Sint- en Kerst tijd geen chocolade op de tafel of het aanrecht staan. Ook al is dit buiten het zicht van het dier, honden ruiken de chocola en voor je het weet is het een probleem. Als een hond van 10 kg, 20 gram pure chocola eet is dat een reden om direct de dierenarts te bellen.

 

Vergiftiging door chocolade bij honden

Honden zijn veel gevoeliger voor chocola dan mensen. Een halve reep chocolade kan al tot een dodelijke vergiftiging leiden bij een hond. De giftigheid hangt af van het soort chocolade en de ingenomen hoeveelheid. Voor een hond met een allergie voor chocolade kan een kleine hoeveelheid van 10 gram al fataal zijn.

 

Symptomen

Twee tot vier uur na de inname beginnen de symptomen: de hond is rusteloos, moet braken, veelvuldig urineren en heeft diarree. De toestand gaat achteruit wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag en lichaamstemperatuur stijgt.
Enkele uren later kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden.
Dit kan fataal aflopen.

 

Behandeling

Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts in de onderstaande gevallen:

  • Zwarte, pure chocolade:
    Indien de hond meer dan 2 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (20 gram voor een hond van 10 kg, 40 gram voor een hond van 20 kg, …).
  • Melkchocolade:
    Indien de hond meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg, …).

Als het om kleinere hoeveelheden gaat dan hierboven aangegeven of als uw hond witte chocolade heeft gegeten, hoef je niets te doen.
Er bestaat geen specifiek tegengif, maar de dierenarts zal de hond symptomatisch behandelen. Indien de inname recent is (minder dan twee uur), zal de arts de hond doen braken om de gevaarlijke stoffen uit het lichaam te krijgen.

Neem geen risico en hou chocolade uit de buurt van honden.

 

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook