Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Tandheelkunde voor alle dieren

De laatste jaren heeft de veterinaire tandheelkunde enorme vooruitgang geboekt. Dit heeft ertoe geleid dat de tandheelkunde nu een belangrijke plaats in de diergeneeskunde heeft ingenomen.

Als mens vinden wij het heel gewoon om naar de tandarts te gaan. Deze vanzelfsprekendheid geldt helaas niet altijd voor onze huisdieren. Gemiddeld heeft 4 op de 5 honden en katten last van gebitsproblemen! Bij paarden is het van belang jaarlijks een uitgebreide gebitscontrole uit te voeren en dan blijkt in de praktijk dat de helft hiervan een behandeling nodig heeft. Bij knaagdieren en konijnen is het gebit de belangrijkste voorwaarde voor een goede gezondheid. Hun voedsel, voornamelijk zaden, granen en ruw voer, moet goed vermalen worden voordat het in de maag komt. Daarom wordt voor al deze dieren door dierenartsen elk jaar in de maand februari extra aandacht gevraagd voor het gebit. (zie hieronder voor informatie over de maand van het Gebit).


Van Tandplak naar Tandsteen

Bij honden en katten blijven na elke voeropname langs de onderkant van tanden en kiezen etensresten achter. Deze etensresten zijn een goede voedingsbodem voor de bacteriën die van nature in de bek aanwezig zijn. Samen vormen zij tandplak. Suikers in de etensresten worden door bacteriën omgezet in zuren die het glazuur van de tanden aantasten.

Speeksel bevat naast bacteriën ook mineralen. Deze mineralen kleven aan de tandplak en verharden de omgeving. Op deze manier ontstaat tandsteen. Het tandsteen is te herkennen aan de geelbruine verkleuring van de tanden en aan de onfrisse mondgeur. Het tandsteen wordt continue dikker, omdat er zich steeds nieuwe laagjes vormen op het al bestaande tandsteen. Ook dringt het tandsteen steeds verder onder het tandvlees door. Het tandvlees raakt ontstoken, wordt rood en gezwollen. Wordt op dit moment ingegrepen dan kan het tandvlees zich weer herstellen. Wordt er niet ingegrepen dan komt het tandvlees los van de tand, waardoor bacteriën tussen de tand en het tandvlees in komen en wordt ook het bot aangetast. Dit is het moment waarop tanden niet meer vast in de kaak staan. Dit is een onomkeerbaar proces en de enige oplossing is om de aangetaste tanden te trekken.

Tandplak en tandsteen ontwikkelen zich dus door vorming van bacteriën. Deze bacteriën wekken de ontstekingsreactie op die ook erg pijnlijk kan zijn. Wat veel mensen niet weten is dat deze bacteriën ook door het lichaam kunnen gaan zwerven, ze kunnen leiden tot algemene klachten zoals infecties aan maag, keel en zelfs hartkleppen.

Door tijdig grondige bekinspecties uit te voeren in combinatie met een actief behandel- en/of preventieplan blijft het gebit gezond en kunnen deze problemen worden voorkomen.

Alvorens tot een behandeling over te gaan, is het van groot belang om een grondige gebitsinspectie uit te voeren. Hierbij wordt gekeken naar o.a. tandplak (wat stank uit de bek veroorzaakt), tandsteen en andere structuren in de bek.


Gebitsonderzoek              Gratis in Februari!

Belangrijke zaken waarop de dierenarts let zijn onder andere:

Tandplak (stank uit de bek)
Tandsteen
Afwijkende structuren in de bek (bijvoorbeeld afwijkingen van het slijmvlies/tumoren)
Tandvleesontsteking (gingivitis)
Eventuele loszittende elementen
Pocketdiepte (opening langs de wortels van tanden en kiezen)
Al of niet zichtbaar zijn van wortels
Aangetaste en/of ontbrekende elementen.
Samen met jou komen we, naar aanleiding van de inspectie, zo nodig tot een goed behandelplan. Tenslotte zal er met u overlegd worden over het behandel- en/of preventieplan voor bij u thuis.


Tanden poetsen

Om tandsteen en ernstige aantasting van de tanden voor te zijn moet tandplak regelmatig worden verwijderd. De beste methode hiervoor is poetsen. Met speciale tandenborstels en tandpasta met vleessmaak leren honden en katten op eenvoudige wijze dat hun tanden  gepoetst worden. Hoe eerder jouw dier dit leert, hoe beter.

Mocht het niet lukken om de tanden van je hond of kat te poetsen dan zijn er alternatieven in de vorm van speciale tandenbrok, kauwsticks, kauwstrips, poeder, mondwater en klevende tandpasta. De speciale tandenbrok , kauwstrips en sticks schuren langs de tand voordat deze breken. Daarmee helpen ze tandplak en tot op zeker hoogte ook tandsteen te verwijderen. Mondwater en klevende tandpasta zijn bedoeld om het aantal bacteriën in de mond te verminderen en op die manier tandplak te voorkomen. Mondwater wordt in het drinkwater gedaan en komt met iedere drinkbeurt langs de tanden. Klevende tandpasta wordt na een maaltijd op de tanden aangebracht. Het wordt met de tong door de mond verspreid, zonder te poetsen. Daarnaast zijn er poeders en brokjes met toevoegingen die helpen tandsteen te verslaan.

 

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook