Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165
Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug

Een tandenborstel voor uw kat?

De kat is van nature sterk aangewezen op de kwaliteit van zijn gebit. Oorspronkelijk gebruikte de kat zijn gebit om hele prooidieren te verorberen. Net als zijn voorloper, de wilde kat, scheurde en trok hij zijn buit gemaakte voedsel uiteen, om er vervolgens langdurig aan te kluiven en op te kauwen. Het gebit werd op deze wijze goed schoon en daarmee gezond gehouden.

Tegenwoordig is de kat afhankelijk van de mens, wij bepalen het menu en zijn er dus ook verantwoordelijk voor dat de kwaliteit van het gebit goed blijft. Het belangrijkste probleem waar de huiskat mee te maken krijgt is de ontwikkeling van tandplak.

Tandplak wordt gevormd doordat restjes voedsel op het gebit achterblijven, waarin zich bacteriën vermeerderen. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt kan het onder invloed van speeksel verkalken tot tandsteen. Tandplak en tandsteen veroorzaken een ontsteking van het tandvlees. Een tandvleesontsteking kan zich verder uitbreiden langs de wortel van de tand of kies, in dit geval spreekt men van een parodontale aandoening. Dergelijke gebitsproblemen zijn vaak reden om de kat bij de dierenarts te laten onderzoeken. De aandoening is pijnlijk en vaak blijkt dat door de voortgaande ontsteking de tanden of kiezen moeten worden getrokken. Zo ver hoeft het echter niet te komen! Preventie is van groot belang. Om je een goed inzicht te verschaffen, wordt de oorzaak en de behandeling van dit gebitsprobleem door de dierenarts met jou als eigenaar, nader besproken. Vervolgens geven we je enkele adviezen om vorming van tandplak en daarmee tandsteen te voorkomen

 

Ontstaan van tandplak

Directe oorzaak van de ontsteking van het tandvlees is de vorming van tandplak. Tandplak bestaat voornamelijk ut bacteriën die zich in een voedingsbodem (voedselresten) vermeerderen. Deze bacteriën veroorzaken dan ontsteking van het tandvlees. De tandplak ontstaat boven of net onder de rand van het tandvlees. Tandplak is zacht materiaal en geel van kleur. Het bevindt zich vooral op plaatsen van het gebit die niet gemakkelijk schoon te houden zijn door de bewegingen van tong en wangen of tijdens het kauwen. Dit betekent vooral aan de buitenkant van de bovenhoektanden, bovenscheurkiezen en op de kiezen daarachter zullen vinden. Speeksel bevat mineralen, waardoor de tandplak verkalkt tot tandsteen. De vorming van tandsteen uit tandplak gaat heel snel. Het tandsteen is heel ruw zodat meer bacteriën zich ophopen, die de tandvleesontsteking verder doen toenemen. Het tandvlees raakt door de ontsteking rood en gezwollen. Als de ontsteking verergert vormt zich ook pus en dat gaat gepaard met een vieze lucht. Vervolgens kan de ontsteking zich naar de diepte verplaatsen waardoor er een holte langs het gebitselement richting wortel ontstaat zodat het element op den duur zelfs los komt te zitten. De kat zal dan slecht of niet meer eten omdat het pijnlijk is. Door ons tijdig te raadplegen voorkom je veel narigheid voor jouw kat, jezelf en jouw omgeving.


Behandeling

Indien jouw kat laat merken dat er gebitsproblemen zijn: stank uit de mond, rood tandvlees, tandsteen, kwijlen of niet eten, is het raadzaam om een afspraak met ons te maken. Is er sprake van tandsteen met tandvleesontsteking dan moet de dierenarts het gebit van jouw kat onder narcose schoonmaken. De dierenarts zal het tandsteen met speciaal instrumentarium verwijderen totdat glazuur en worteloppervlak weer schoon en glad zijn, om nieuwe plakvorming te voorkomen. Als tanden of kiezen los zitten moeten ze worden verwijderd.


Preventie

Het is van groot belang om de kat van jongs af aan tandplakvrij te houden. Een preventieve maatregel, die daartoe kan worden aangewend is het regelmatig poetsen van het gebit van jouw kat. Onderzoek heeft uitgewezen dat drie keer per week borstelen voldoende is om een schoon gebit te behouden. Voor een geslaagd gebitsonderzoek en het borstelen is geduld en training van belang. De kat moet op een vertrouwde plaats staan zodat hij zich rustig voelt. Je begint voor het gebitsonderzoek eerst met de duim de bovenlip enkele seconden omhoog te houden. Je let dan op zichtbare zwelling van het tandvlees, stank uit de mond en aanwezigheid van tandsteen. Heeft het gebit alleen tandplak dan kun je dit verwijderen door te poetsen. Zijn er ernstiger problemen, dan raadpleeg je dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug.

Als het borstelen van het gebit van jouw kat nieuw is ga je als volgt te werk: der strijkt even met uw vinger langs een wang en als jouw kat dit toestaat kun je dit ook aan de binnenkant doen. Eerst met de blote vinger, vervolgens met een vochtig gemaakt gaasje of klein doekje. Als de kat aan deze aanraking gewend is, kan er gebruik worden gemaakt van speciaal voor katten gemaakte vingertandenborstel of een aan de grootte van de kat gekozen zachte tandenborstel. Tussendoor laat je de kat even slikken. Je moet bedacht zijn op de plaatsen waar tandplak en tandsteen eerder zal voorkomen (hoektanden en scheurkiezen); door alleen al deze schoon te houden heb je al voor een heel groot gedeelte aan preventie gedaan.

In eerste instantie gebruik je geen tandpasta, je kunt met ons overleggen welke middelen geschikt zouden zijn voor jouw kat. Het is van belang dat je met jouw kat toewerkt naar een situatie waarin het poetsen als een routine wordt ervaren. Een beloning voor jouw kat na afloop is dan op zijn plaats. Naast het poetsen is het van belang dat de kat veel kauwt, hoe meer jouw dier kauwt des te minder is de ontwikkeling van tandplak. Ook het soort voeding is van belang: harde brokken laten minder voedselresten achter dan zacht voer. Echter ook bij het verstrekken van harde brokken blijven voedselresten achter en daarmee kans tot uitbreiding van tandplak.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook