Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Een tandenborstel voor jouw hond?

De hond is van nature sterk aangewezen op de kwaliteit van zijn gebit. Oorspronkelijk gebruikte de hond zijn gebit om hele prooidieren te verorberen. Net als zijn voorloper, de wolf, scheurde en trok hij zijn buit gemaakte voedsel uiteen, om er vervolgens langdurig aan te kluiven en op te kauwen. Het gebit werd op deze wijze goed schoon en daarmee gezond gehouden.

Tegenwoordig is de hond afhankelijk van de mens, wij bepalen het menu en zijn er dus ook verantwoordelijk voor dat de kwaliteit van het gebit goed blijft. Het belangrijkste probleem waar de huishond mee te maken krijgt is de ontwikkeling van tandplak.

Tandplak wordt gevormd doordat restjes voedsel op het gebit achterblijven, waarin zich bacteriën vermeerderen. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt kan het onder invloed van speeksel verkalken tot tandsteen. Tandplak en tandsteen veroorzaken een ontsteking van het tandvlees. Een tandvleesontsteking kan zich verder uitbreiden langs de wortel van de tand of kies, in dit geval spreekt jouw dierenarts van een parodontale aandoening. Ook al bij veel jonge honden worden symptomen van deze aandoening waargenomen. Dergelijke gebitsproblemen zijn vaak reden om de hond bij de dierenarts te laten onderzoeken. De aandoening is pijnlijk en vaak blijkt dat door de voortgaande ontsteking de tanden of kiezen moeten worden getrokken. Zo ver hoeft het echter niet te komen! Preventie is van groot belang. Om je een goed inzicht te verschaffen, wordt de oorzaak en de behandeling van dit gebitsprobleem in nauw overleg met jou als eigenaar besproken. Vervolgens geven wij je enkele adviezen om vorming van tandplak en daarmee tandsteen te voorkomen

 

Ontstaan
Directe oorzaak van de ontsteking van het tandvlees is de vorming van tandplak. Tandplak bestaat voornamelijk ut bacteriën die zich in een voedingsbodem (voedselresten) vermeerderen. Deze bacteriën veroorzaken dan ontsteking van het tandvlees. De tandplak ontstaat boven of net onder de rand van het tandvlees. Tandplak is zacht materiaal en geel van kleur. Het bevindt zich vooral op plaatsen van het gebit die niet gemakkelijk schoon te houden zijn door de bewegingen van tong en wangen of tijdens het kauwen. Dit betekent vooral dat we het aan de buitenkant van de bovenhoektanden, bovenscheurkiezen en op de kiezen daarachter zullen vinden. Speeksel bevat mineralen, waardoor de tandplak verkalkt tot tandsteen. De vorming van tandsteen uit tandplak gaat heel snel. Het tandsteen is heel ruw zodat meer bacteriën zich ophopen, die de tandvleesontsteking verder doen toenemen. Het tandvlees raakt door de ontsteking rood en gezwollen. Als de ontsteking verergert vormt zich ook pus en dat gaat gepaard met een vieze lucht. Vervolgens kan de ontsteking zich naar de diepte verplaatsen waardoor er een holte langs het gebitselement richting wortel ontstaat zodat het element op den duur zelfs los komt te zitten. De hond zal dan slecht of niet meer eten omdat het pijnlijk is. Door tijdig de dierenarts te raadplegen voorkom je veel narigheid voor jouw hond, jezelf en jouw omgeving.

 

Behandeling
Indien jouw hond laat merken dat er gebitsproblemen zijn: stank uit de mond, rood tandvlees, tandsteen, kwijlen of niet eten, is het raadzaam om een afspraak met ons te maken. Is er sprake van tandsteen met tandvleesontsteking dan moet de dierenarts het gebit van jouw hond onder narcose schoonmaken. Jan Bos of een van zijn collega’s  zal het tandsteen met speciaal instrumentarium verwijderen totdat glazuur en worteloppervlak weer schoon en glad zijn, om nieuwe plakvorming te voorkomen. Als tanden of kiezen los zitten moeten ze worden verwijderd.

 

Preventie
Het is van groot belang om jouw hond van jongs af aan tandplakvrij te houden. Een preventieve maatregel, die daartoe kan worden aangewend is het regelmatig poetsen van het gebit van jouw hond. Onderzoek heeft uitgewezen dat drie keer per week borstelen voldoende is om een schoon gebit te behouden. Voor een geslaagd gebitsonderzoek en het borstelen is geduld en training van belang. Jouw hond moet op een vertrouwde plaats staan zodat hij zich rustig voelt.

Je begint voor het gebitsonderzoek eerst de lip enkele seconden omhoog te houden. Je let dan op zichtbare zwelling van het tandvlees, stank uit de mond en aanwezigheid van tandsteen. Heeft het gebit alleen tandplak dan kun je dit verwijderen door te poetsen. Zijn er volgens u ernstiger problemen, dan raadpleeg je jouw dierenarts. Als het borstelen van het gebit van jouw hond nieuw is gaat je als volgt te werk: je strijkt even met jouw vingers langs een wang en als jouw hond dit toestaat kun je dit ook aan de binnenkant doen. Eerst met de blote vingers, vervolgens met een vochtig gemaakt gaasje of klein doekje. Als jouw hond aan deze aanraking gewend is, kan er gebruik worden gemaakt van een speciaal voor honden gemaakte vingertandenborstel of een aan de grootte van de hond gekozen zachte tandenborstel. Tussendoor laat je jouw hond even slikken. Je moet bedacht zijn op de plaatsen waar tandplak en tandsteen eerder zal voorkomen (hoektanden en scheurkiezen); door alleen al deze schoon te houden heb je al voor een heel groot gedeelte aan preventie gedaan.

In eerste instantie gebruik je geen tandpasta, je kunt met ons overleggen welke middelen geschikt zouden zijn voor jouw hond. Het is van belang dat u met jouw hond toewerkt naar een situatie waarin het poetsen als een routine wordt ervaren. Een beloning voor jouw hond na afloop (bijvoorbeeld in de vorm van een wandeling) is dan op zijn plaats. Naast het poetsen is het van belang dat jouw hond veel kauwt, hoe meer jouw dier kauwt des te minder is de ontwikkeling van tandplak. Sommige honden houden op deze wijze een schitterend schoon gebit. Het is raadzaam jouw hond te laten kluiven aan bijvoorbeeld een speciale kluif van buffelhuid of gebits kauwsticks. Ook het soort voeding is van belang: harde brokken zouden minder voedselresten achter laten dan zacht voer. Echter ook bij het verstrekken van harde brokken blijven voedselresten achter en daarmee kans tot uitbreiding van tandplak.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook