Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Het is nog steeds zomer en ook uw huisdieren hebben een zomergevoel! U heeft vast wel gemerkt dat ze heel graag naar buiten trekken. 

Dat geldt ook voor bijzondere huisdieren zoals de Griekse landschildpadden. Deze schildpaden dienen echt zoveel mogelijk buitenshuis te worden gehouden. In ieder geval van mei tot oktober dag en nacht, in de overige maanden kunnen ze in principe ook buiten verblijven, zeker als het zonnetje schijnt.

Het natuurlijke UV-licht van de zon is voor deze schildpadden heel belangrijk. Hoe meer zon zij krijgen, des te beter. Het is wel van belang dat de schildpadden ook de mogelijkheid hebben om zich uit de zon terug te trekken. Als ze dat willen moeten ze de schaduw kunnen opzoeken. 

Ook wanneer de nachttemperatuur behoorlijk laag is, hoeft u ze ‘s nachts niet naar binnen te halen. Ze graven zich wel in. Zorg er in elk geval voor dat de schildpadden droog kunnen zitten. Enkele dagen en nachten met regen en lage temperatuur kunnen al een longontsteking veroorzaken. Van een gewone nachtelijke stortbui zullen ze echter niet ziek worden.

In de natuur hebben de schildpadden voldoende aan het zonlicht. De volwassen dieren krijgen ‘s zomers in de tuin hiervan ook wel voldoende. ‘s Winters houden schildpadden een winterslaap. Ze groeien dan niet en hebben dus ook geen UV-straling nodig.

Anders is het met de jonge schildpadden die we ‘s winters wakker houden. Ze eten dan, groeien en hebben dus ook behoefte aan UV-licht, dat ervoor zorgt dat er vitamine D3 wordt gevormd.

Hiervoor kunt u speciale lampen gebruiken. Bij Griekse landschildpadden kan meestal ook zonder zo’n speciale UV-lamp een goed resultaat bereikt worden als u ze extra vitaminen en mineralen geeft. Dan groeien ze ook en worden ze sterk genoeg om weer een lange zomer buiten te kunnen genieten!

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook