Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Overgewicht bij huisdieren

Naar schatting is maar liefst 35% van onze huisdieren te dik: ze lijden aan obesitas of overgewicht. De laatste jaren lijkt dit percentage toe te nemen. Dat geldt trouwens ook voor mensen.

Overgewicht is dus niet alleen een welvaartsziekte bij volwassenen en kinderen, maar ook bij onze huisdieren. En net als bij mensen levert dit bij dieren gezondheidsrisico’s op.

Een dik dier ziet er vaak gezellig en blakend van gezondheid uit. Maar pas op: schijn bedriegt! Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat slanke honden tot wel twee jaar langer kunnen leven dan dikke honden. Te dikke konijnen kunnen hun blindedarmkeutels  niet opeten en missen daardoor voedingsstoffen die van levensbelang zijn.

Ook bij dieren ontstaat het overgewicht door teveel eten en te weinig bewegen.

De balans tussen eten en bewegen kan bij uw dier op verschillende manieren verstoord worden:

  • Misschien voert u te veel, bijvoorbeeld omdat u denkt dat uw dier anders misschien honger heeft.
  • Krijgt uw huisdier vaak tussendoortjes?
  • Is uw dier gecastreerd ?
  • De leeftijd speelt ook een rol. Als een dier ouder wordt, verbruikt hij minder energie.
  • Door te weinig beweging verbruikt het dier minder energie dan het binnenkrijgt.
  • Door een te traag werkende schildklier, of door andere medische aandoeningen waardoor hij minder kan bewegen.
  • Door bepaalde medicijnen die een hond of kat kunnen krijgen tegen bijvoorbeeld epilepsie, kan overgewicht ontstaan. Ook de kattenpil en sommige ontstekingsremmers kunnen leiden tot overgewicht.

Sommige hondenrassen zoals de Beagle, de Dashond (Teckel), de Bassethound, de Cavalier King Charles spaniël, de Cocker spaniël, de Cairn terriër, de Shetland sheepdog, de Duitse herder en de Labrador retriever hebben aanleg om te zwaar te worden. Ook sommige kattenrassen, zoals de Europese korthaar, de Europese middellanghaar en de Manx worden sneller te zwaar dan andere katten.

Om uw huisdier gezond en op gewicht te houden kunt u denken aan de volgende punten:

  • Geef hem een afgewogen, beperkte hoeveelheid dieetvoeding, daarvoor krijgt uw dier minder energie binnen, maar wel alle vitaminen en mineralen die hij nodig heeft. Hij kan dan wel een normale portie eten krijgen. Zo voorkomt u dat uw dier een hongerig gevoel krijgt.
  • Als u een tussendoortje geeft, is het verstandig om bij te houden hoeveel en hoe vaak dit gebeurt. Kies zo veel mogelijk voor ‘veilige’ snacks die weinig koolhydraten bevatten, groente kan vrijwel altijd tussendoor.
  • Meer lichaamsbeweging! U kunt het voer van uw dier bijvoorbeeld in een ‘voerbal’ geven of in verschillende bakjes doen. Op die manier moet het dier ‘werken’ voor zijn maaltijd. Als u een dier heeft dat u kunt uitlaten, loop dan regelmatig een extra blokje om of wissel een wandeling af met fietsen. Spelen is ook bewegen!

Verder nog van belang om een gezond gewicht van uw huisdier te bereiken:

Natuurlijk is het belangrijk om de vorm van lichaamsbeweging af te stemmen op het dier. Ook moet u rekening houden met lichamelijke beperkingen door bijvoorbeeld leeftijd of gewrichtsaandoeningen. Het is voor uw dier gezonder om geleidelijk af te vallen, niet teveel in één keer. Een gewichtsverlies van één tot twee procent van het lichaamsgewicht per week is prima.

Bijvoorbeeld: Een gewichtsverlies van tachtig gram bij een kat van acht kilogram lijkt misschien op het gezicht niet zoveel, maar is een prima prestatie. U kunt dit vergelijken met het afvallen van één kilo bij een persoon van honderd kilogram.

Bron: www.licg.nl

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook