Dierenkliniek Berg&Bos
Dierenkliniek Berg&Bos
tel: 0317-621165
Dierenkliniek Berg&Bos

In deze lente, na een voor iedereen lastig jaar, is het de tijd om de reguliere vaccinaties van uw huisdier te controleren. Wellicht is vorig jaar de vaccinatie erbij ingeschoten, des te belangrijker is het om nu het vaccinatieboekje te checken en een afspraak te maken. De gezondheid van uw dier krijgt bij ons alle zorg en aandacht.

In het vaccinatieboekje staan de laatste vaccinaties, het kan zijn dat vorig jaar uw hond of kat niet is gevaccineerd. Reden te meer om even met de kliniek te bellen voor overleg en advies over de vaccinaties.
Het ontwormen moet om de drie maanden worden gedaan. Dit is een Europees veiligheidsadvies om ook infecties naar mensen en met name kinderen te voorkomen. www.esccap.eu.

Verder is het ook in deze lente van groot belang om alert te zijn op vlooien en teken (lees verder onder de foto).

Hond en kat tussen de paardebloemen.

Vlooien en teken behandeling op maat

Teken:
Honden en katten brengen teken met zich mee vanuit de natuur, tuinen en parken, waar volwassen teken eieren leggen waaruit via larven en nymfen weer volwassen teken ontstaan.
Zowel de larve, nymfe en de volwassen teek zuigen bloed om de cyclus in stand te houden. Alleen de volwassen teken kunnen enorm opzwellen nadat ze gegeten hebben.
Teken zijn spinachtige parasieten (8 potig) die zich ophouden in lage vegetatie, zoals struiken en grassen. Wanneer de hond voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Alhoewel de teek zelf irritatie kan veroorzaken, op de plek waar hij zich vasthecht, zijn vooral de ziekten die hij kan overbrengen van belang.
Tekenbestrijding door het behandelen van de gastheren is lastiger dan voor vlooien omdat ze meerdere gastheren gebruiken om hun cyclus te voltooien. De larve kom je vooral tegen op kleine zoogdieren (muis) en vogels, de volwassen teek op grote zoogdieren paard, hond, kat.

Teken hebben voorkeursplaatsen voor nek, oren, kop en in de lies, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen.
Om de teek te verwijderen kun je een tekentang gebruiken. Draai de teek er rustig en voorzichtig uit, zo komen de monddelen los uit de huid. Indien u te hard trekt dan trekt u het lichaam van de kop af en blijft de kop achter in de huid, hierdoor kan een ontsteking ontstaan. Gebruik géén spiritus, alcohol of slaolie als u de teek gaat verwijderen. De teek kan dan juist ziekmakende stoffen overbrengen in het bloed.
Nadat u de teek heeft weggehaald, ontsmet dan de plek waar de teek gezeten heeft met dettol, spiritus of betadine.
Als de teek is verwijderd kan op de plek van de tekenbeet een rode, wat gezwollen plek ontstaan, deze trekt na een paar dagen weg. De geïrriteerde plek is echter niet het hoofdprobleem. Dat teken ziektes kunnen overbrengen is een veel groter probleem. Honden kunnen ook teken en door teken overdraagbare ziekten importeren uit andere landen. De belangrijkste ziekten die door teken op de hond worden overgedragen zijn ziekte van Lyme (Borreliose), Babesiose (piroplasmose) en Ehrlichiose (rickettsiose).

De hier vermelde ziekten vormen slechts een greep uit de meest voorkomende aandoeningen die door teken kunnen worden overgebracht. Het voorkomen van deze ziekten is afhankelijk van de verspreiding van de tekensoort: bepaalde ziekten komen in bepaalde gebieden vaker voor (zogenaamde “endemische gebieden”). Deze regio’s breiden zich voortdurend uit, als gevolg van het steeds toenemende reizigersverkeer, klimatologische veranderingen en het meenemen van honden uit vakantielanden.

Vlooien:
De kattenvlo (Ctenocephalides felis) is wereldwijd de ectoparasiet die het meest voorkomt bij de hond en de kat. Hij veroorzaakt jeuk en huidproblemen.

Voor het leggen van eieren heeft de vrouwtjes vlo eerst een bloedmaaltijd nodig, heeft zij daarvoor een gastheer gevonden dan legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond, (denk aan de stofzuigerzak). Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag.

Wanneer uw hond, kat of fret uitwendig wordt behandeld met een vlooienmiddel zullen de vlooien die op uw huisdier springen worden gedood. Op deze manier wordt de levenscyclus onderbroken en kan de vlooienpopulatie in de omgeving afnemen. Vaak word vergeten dat zich in die omgeving nog vlooieneitjes ,- larven, en –poppen kunnen bevinden, die zich blijven ontwikkelen en uw dier opnieuw kan besmetten. Als de uitwendige behandeling op dat moment zover is afgenomen kan dat leiden tot een nieuwe vlooienbesmetting.

Het is dus van belang om een zo juist mogelijke vlooienbehandeling in te zetten en deze ook regelmatig te herhalen.

Preventie en behandeling:
Het advies is om een vlooien- en tekenmiddel te gebruiken dat een tweeledige werking heeft n.l. de teek afschrikken en de teek afdoden.
Dit kan bij honden en katten met de Seresto tekenband, deze werkt 8 maanden tegen vlooien en teken. Onze kliniek adviseert ook de preventie doormiddel van tabletten zoals Bravecto (werkt 3 maanden) en Nexgard (maandelijks). Er zijn ook pipetten, zogenaamde spot on, Stronghold (kat en hond), Bravecto (kat) en Advocate (hond), deze laatste werkt ook tegen stekende vliegen. Het behandelen van de omgeving met anti parasitaire middelen in combinatie met stofzuigen is ook belangrijk om zo de verschillende levensstadia (vlo, ei, larf) in de omgeving te verminderen.

Dierenkliniek Berg&Bos
Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dierendoc.nl
Facebook