Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Tot 1 mei 2022 is de prijs voor de ‘sterilisatie poes’ 145 euro en ‘castratie kater’ 75 euro all-in.

Eigenlijk worden de kater en poes allebei gecastreerd. De term ‘castratie’ betekent het wegnemen van de geslachtsklieren dus het verwijderen van testikels, of eierstokken. De term ‘sterilisatie’ betekent het afbinden van de eileider of zaadstreng. Daarbij blijft dus de geslachtklier behouden en daardoor ook al het gedrag dat bij een mannetje- of vrouwtjesdier hoort. Ze kunnen zich alleen niet meer voortplanten. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt.
Bij een sterilisatie zou de poes gewoon krols blijven worden en de kater ongewenst gedrag blijven vertonen. Dit is juist vaak de reden om het dier te laten ‘helpen’.

Poes
Vrijwel alle poezen worden gesteriliseerd. Hiervoor zijn een aantal redenen. De krolse poes maakt vaak veel lawaai (veel mauwen) en vooral ook s’nachts. Als de poes niet gedekt wordt, duurt de krolsheid lang en volgen de krolsheden kort op elkaar. Ze zijn dan continue op zoek naar aandacht. Mocht de poes naar buiten glippen dan wordt ze meestal snel gedekt en is dan vrijwel zeker zwanger. De dekking zelf roept namelijk de eisprong op en dat systeem werkt heel efficient!
Dat een poes eerst een nestje moet krijgen voordat ze kan worden gesteriliseerd is onzin. Daarnaast lopen ongesteriliseerde poezen veel meer kans op melkkliertumoren of een baarmoederontsteking. De tumoren van de melkklieren zijn bij katten in de meeste gevallen kwaadaardig.
Het gebruik van de poezenpil wordt door ons afgeraden omdat dit het ontstaan van melkkliertumoren erg stimuleert. Met name toediening op jonge leeftijd kan leiden tot de ontwkkeling van melkkliertumoren.
Poezen kunnen vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden gecastreerd worden. Dit is dus al voor de verwachte eerste krolsheid. Ons advies is dan ook om de poes binnen te houden tot de castratie. Zo verkomt u een ongewenst nestje kittens. Mocht uw poes toch een nestje hebben dan is het verstandig om haar zo snel mogelijk na de bevalling te laten steriliseren voordat ze opnieuw drachtig wordt. De poes kan ook gewoon tijdens de krolsheid geholpen worden.

Kater
Vrijwel alle katers worden gecastreerd. De belangrijkste reden hiervoor is dat volwassen katers een zeer doordringende urinegeur krijgen. Daarnaast gaan veel katers deze lucht in huis verspreiden door overal te gaan ‘sproeien’. Ze urineren dan overal tegenaan om hun territorium af te bakenen. Dit geeft een enorme stankoverlast en is ook niet best voor het meubilair. Ongecastreerde katers hebben ook een veel groter territorium dan gecastreerde katers. Doordat ze grote afstanden afleggen, is er een veel grotere kans op o.a. verkeersongelukken en bijtwonden van andere katten en honden.
Katers worden meestal gecastreerd rond de leeftijd van 6 maanden.
Als nadeel kan genoemd worden dat de stofwisseling iets veranderd, zodat sommige poezen en katers sneller (te) zwaar worden. Dit is te voorkomen door uw kat een speciale voeding voor gecastreerde poezen en of katers te geven.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook