Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

De gezondheid van jouw konijn

Het konijn behoort tot de orde der Lagomorpha (= haasachtigen) en niet, zoals veel mensen denken, tot de knaagdieren. Het verschil zit hem in de stifttandjes die achter de boven snijtanden van het konijn staan. Knaagdieren hebben deze stifttanden niet.

 

Vaccinatie op maat

Er zijn tweeveel voorkomende virusinfecties bij het konijn: Myxomatose en VHS (=RHD). Deze virusziektes hebben helaas bijna altijd een dodelijke afloop. Er is geen goed werkende therapie, daarom is voorkomen door een vaccinatie zo belangrijk!

Er zijn veel wilde konijnen in Nederland gestorven door VHS in het voorjaar van 2004.

Hieronder wordt het tijdstip aangegeven wanneer de vaccinatie voor myxomatose of VHS (=RHD) gegeven kan worden.

Tijdens de vaccinatie kijken we, als dierenartsen, je konijn na van neus tot staart:

 • Controle van het gebit
 • Nakijken van de oren
 • Als het nodig is knippen we de nagels
 • We geven je een voedingsadvies voor je konijn(en)
 • Je krijgt een vaccinatieboekje voor jouw konijn

Mocht je jouw konijn mee willen nemen naar het buitenland dan heb je een officieel Europees dierenpaspoort en een gezondheidsverklaring nodig.

 

Voeding

De juiste hoeveelheid konijnenvoer is van levensbelang voor je konijn!

Een diëet voor het konijn moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • onbeperkt hooi van goede kwaliteit
 • 20 gram konijnenvoer (biks) per kilogram lichaamsgewicht
 • groenvoer

Konijnen hebben een grote blinde darm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan. Hierdoor kan een konijn veel ruwvoer verwerken (= bijvoorbeeld hooi en gras). Geef je konijn onbeperkt hooi, het konijn mag zoveel hooi krijgen als dat het wil of kan eten.

Eet het konijn veel biks dan zal het te weinig hooi eten en daardoor kan het snel last krijgen van zijn darmen. Ruwvoer bevat vezels en deze zijn van belang voor een goede darmwerking. Krijgt een konijn onvoldoende ruwvoer dan kan de darm stil gaan liggen en er ontstaat een paralytische ileus.

Geef bikskorrels in plaats van gemengde granen.

Geef liever geen gemengde granen omdat het konijn dan selectief gaat eten. Het eet alleen de lekkere dingen op en niet de biks die het nodig heeft en krijgt daardoor niet alle voedingsstoffen binnen. Vooral calcium is hierbij van belang. Een tekort aan calcium geeft tand en kiesproblemen. Het bot wordt zachter en de gebitselementen raken los te zitten.

De hoeveelheid biks is heel belangrijk!

De aanbevolen hoeveelheid biksvoer per dag is:

20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Geef niet teveel konijnenvoer, want dan wordt er niet genoeg hooi gegeten en worden de blindedarmkeutels niet opgegeten!.

Blindedarmkeutels, zijn klein, zacht en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten.

Indien het konijn teveel konijnenvoer (biks, korrels) krijgt, krijgt het dermate veel energie binnen dat het zijn eigen poep niet meer zal opeten! De caecumkeutels zitten dan aan de kont geplakt en er wordt ten onrechte gedacht aan een probleem met de ontlasting terwijl het een voedingsprobleem is. Lees bij het hoofdstuk voeding over de juiste hoeveelheid en het goede soort voer.

Als het konijn niet zijn blindedarmkeutels opeet kleven deze vast aan de kont. Dit geeft een vieze kont. Vaak wordt er gedacht dat er diarree aanwezig is, maar er is gewoon een voedingsprobleem doordat de eigenaar teveel konijnenvoer aan het konijn geeft. Daarbij is er het gevaar dat er vliegen kunnen komen die hun eitjes in deze poep leggen. Uit deze eitjes ontstaan maden en deze maden kunnen de huid aantasten.

Lik- en knaagstenen kunnen blaasstenen geven, geef deze daarom niet!

 

Blaasproblemen en voorplanting

Blaasproblemen bij het konijn
Vaak komt een eigenaar met de klacht dat het konijn rode of oranje urine heeft. Gelukkig is er dan vaak geen blaasontsteking, maar is de urine rood verkleurd door kleurstoffen in de voeding. Zie voor meer informatie hieronder.

Voortplanting bij het konijn

Konijnen zijn vruchtbaar vanaf 3-5 maanden leeftijd. Een vrouwtje kan gedekt worden zodra ze vruchtbaar is. Wij raden dan ook aan vanaf die leeftijd de mannetjes en vrouwtjes van elkaar te scheiden. Als een konijn gedekt is duurt de dracht tussen de 29 en 33 dagen.

Sterilisatie/castratie:
Het is aan te raden om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. Je verkleint hiermee de kans dat jouw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor krijgt. Je kunt jouw konijn vanaf de leeftijd van 6 maanden laten steriliseren.

Ook is het aan te raden om mannetjes te castreren: niet gecastreerde mannetjes kunnen namelijk agressief worden naar soortgenoten en/of naar de eigenaar. Ook kunnen zij gaan sproeien in huis.

 

Huidproblemen

Parasieten kunnen huidproblemen geven bij het konijn.

Parasieten zoals mijten, vlooien en luizen kunnen jeuk, haaruitval en schilfering geven. Gebruik niet zomaar middelen die u bij de hond of kat zou gebruiken, want deze kunnen giftig zijn voor het konijn. Pas ook op vliegen in de buurt van uw konijn deze kunnen eitjes in de huid leggen en de larven die hieruit komen kunnen grote schade aanbrengen.

Er wordt wel eens een middel met de werkzame stof fipronil (= Frontline) voorgeschreven voor het konijn vloooien, teken of vachtmijten te bestrijden, maar: Gebruik nooit Frontline (van Merial). Dit kan dodelijk zijn voor het konijn.

Mocht uw konijn last van parasieten hebben dan is het van belang te beoordelen om welke parasiet het gaat. Hierna kan een gerichte behandeling met behulp van medicijnen worden gegeven.

Wij adviseren een middel met selamectine omdat het een breed werkend en veilig middel is tegen parasieten zoals vlooien en mijten (vachtmijt, schurft en demodex). Het werkt mede tegen teken en wormen.

 

Ziektes

Wat kun je waarnemen als een konijn ziek is:

 • Niet willen eten en/of drinken.
 • Een konijn moet de hele dag door poepen, als je weinig of geen keutels ziet moet je aan een stilliggende darm denken.
 • Vieze ogen en/of vieze neus
 • Kwijlen, natte bek of kin, door kiesproblemen
 • Jeuk, ontstoken huid of korsten c.q. schilfers
 • Ontstoken huid bij de anus door ontlasting en/of urine (urinebrand)
 • Diarree
 • Sloom, stil in een hoekje zitten
 • Een scheve kopstand (torticollis, headtilt of draainek)
 • Een verlamde of slappe achterhand (vaak is de oorzaak E. Cuniculi)
 • Knarsetanden, erg onrustig zijn of juist langgerekt liggen van de pijn
 • Indien je een van deze symptomen waarneemt maak dan een afspraak met Dierenkliniek Berg & Bos.

 

Maagdarmproblemen bij het konijn

Diarree oftewel afwijkend gevormde ontlasting wordt vaak veroorzaakt door voedingsproblemen. Er is dan geen sprake van echte diarree maar het zijn de keutels uit het caecum (de blindedarm) die niet opgegeten worden. Zie ook hierboven bij ‘voeding’.

Andere vormen van afwijkende ontlasting kunnen veroorzaakt worden door coccidiën of wormen.

Stille darm

We zien vaak bij konijnen dat ze een stilliggende darm hebben ten gevolge van pijn, stress of andere oorzaken. Er zijn dan geen of weinig keutels te zien en de eetlust is slecht. We noemen dit stille darm of paralytische ileus.

Een enkele keer zien we een konijn met gas in de maag of darmen. Vooral een overvulde met gasgevulde maag moet als spoedgeval beschouwd worden.

 

 

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook