Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165
Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug

Bij konijnen komen twee ernstige, besmettelijke virusziekten voor waartegen vaccinatie mogelijk is: myxomatose en VHD (RHD). Van die laatste bestaan twee typen virussen: klassiek RHD (RHDV1) en RHDV2. Deze ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk dus het is belangrijk uw konijnen te beschermen door vaccinatie. U kunt het beste in het voorjaar uw konijn(en) laten vaccineren tegen deze konijnen infectieziekten. Er is nu één vaccin die preventief werkt tegen deze drie voorkomende virusinfecties. Maak hier een vaccinatieafspraak (en lees ook verder onder de foto).

Konijn

Myxomatose, RHD1 en RHD2 bij konijnen
De wereld van het konijn is in beweging. Virusinfecties liggen op de loer. Door je konijn goed voor te bereiden kun je veel problemen voorkomen.

Er is de laatste jaren veel veranderd op het gebied van ziektes en vaccinaties voor het konijn. Met de opkomst van een nieuwe variant van het RHD-virus moeten we nu spreken van drie virussen die onze konijnen bedreigen. Naast Myxomatose gaat het om RHD1 en RHD2. Het is verstandig konijnen jaarlijks te laten vaccineren tegen deze dodelijke ziekten.

Er is nu een vaccin dat één jaar beschermt tegen Myxomatose en RHD 1-2 (Nobivac Myxo-RHD Plus). Dit vaccin geeft bescherming voor één jaar.

Een met RHD geïnfecteerd konijn zal binnen enkele dagen sterven. Er is geen behandeling voor RHD. Benauwdheid en bloedingen zijn verschijnselen die bij deze konijnen soms gezien worden. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze sterven.
Myxomatose wordt overgedragen aan een konijn door direct contact met een ziek konijn, maar ook door een muggenbeet. Na een besmetting met het virus wordt het konijn vrij snel ziek. De oogleden, oren en genitaliën zwellen door onderhuids vocht. De ogen plakken aan elkaar en ontsteken. Door een verzwakking van het afweersysteem lopen de dieren gevaar op een longontsteking. Uiteindelijk overlijden de dieren aan de ziekte.

Het voorkomen van Myxomatose is volledig gericht op vaccinatie. Heel sporadisch komt het voor dat een gevaccineerd dier besmet raakt. Zij ontwikkelen dan kleine plekken op de huid die het meest lijken op pokken. De klachten verdwijnen echter weer snel.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook