Dierenkliniek Berg&Bos
Dierenkliniek Berg&Bos
tel: 0317-621165
Dierenkliniek Berg&Bos

De dagen zijn weer langer en de kippen zijn daarmee weer aan de leg. De kippen komen meer buiten en scharrelen volop in de tuin waar ook wilde vogels voorkomen en hun behoeften doen. Daarmee lopen de kippen een risico op parasitaire infecties (bijvoorbeeld spoelworminfecties en coccidiose) en andere besmettelijke ziektes.

Besmettingen kunnen ook optreden door het aankopen van nieuwe kippen. Dit kan een probleem zijn voor zowel de oude groep als ook voor de nieuwe kippen. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin een gevaccineerde jonge toom aan te schaffen. Goede fokkers enten hun kuikens op de eerste dag voor de ziekte van Marek, een herpesinfectie, die bij jonge kippen verlammingsverschijnselen veroorzaakt.

Verder is het belangrijk om regelmatig (2-4 keer per jaar) een verzamel faeces- ofwel mestmonster te laten onderzoeken op parasieten in onze kliniek. Ook als er nieuwe kippen worden aangeschaft, die mogelijk een zware besmetting hebben en daarmee de oude toom kunnen besmetten. Het is dan ook van groot belang om nieuw aangeschafte kippen 2-3 weken in quarantaine – apart te houden en een faecesonderzoek te laten doen. We schrijven de kip(pen) dan ook in ons computersysteem.

Problemen van kippen die aan de leg zijn, zijn bijvoorbeeld een eileiderontsteking. De eieren ontstaan vanuit de eierstok en ontwikkelen zich verder in de eileider. Hierin kan een bacteriële ontsteking ontstaan die zich verder uitbreidt naar de buikholte. De kippen voelen zich niet lekker, eten minder en kunnen kortademig worden. Een tijdige diagnose is van belang om dit probleem te verhelpen. Stel in dit geval een kippenconsult niet uit. Voor meer info kijk ook op  www.kippenziekten.nl

 

Dierenkliniek Berg&Bos
Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dierendoc.nl
Facebook