Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Houd u kippen kiplekker.

De kippen zijn volop aan de leg en een vers eitje is niet te versmaden.
Kippen lopen echter een risico op parasitaire infecties, bijvoorbeeld spoelworminfecties en coccidiose en andere besmettelijke ziektes.

Besmettingen kunnen ook optreden door het aankopen van nieuwe kippen. Dit kan een probleem zijn voor zowel de oude groep als ook voor de nieuwe kippen. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin een gevaccineerde jonge toom aan te schaffen en de nieuw aangeschafte kippen 2-3 weken apart te houden.
Overigens enten goede fokkers hun kuikens op de eerste dag voor de ziekte van Marek, een herpesinfectie, die bij jonge kippen verlammingsverschijnselen veroorzaakt.

Voor zowel uw nieuwe als uw ‘oude’ kippen is het belangrijk om regelmatig (2-4 keer per jaar) een verzamel faeces- ofwel mestmonster te laten onderzoeken op parasieten:
faecesonderzoek.
We registreren de kippen dan tevens in ons computersysteem waarin we alle relevante data bijhouden.

Ook kunnen er andere problemen bij kippen die aan de leg zijn voorkomen, bijvoorbeeld een eileiderontsteking. De eieren ontstaan vanuit de eierstok en ontwikkelen zich verder in de eileider. Hierin kan een bacteriële ontsteking zich voordoen die zich verder uitbreidt naar de buikholte. De kippen voelen zich niet lekker, eten minder en kunnen kortademig worden. Een tijdige diagnose is van belang om dit probleem te verhelpen. Stel in dit geval de komst naar onze kliniek voor een kippenconsult niet uit. Voor meer info kijk ook op www.kippenziekten.nl.

Hier kunt u een afspraak maken.

 

Kippen in weide

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook