Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Het lijkt nu in deze Corona-tijd wel een rage om een pup aan te schaffen: ‘een hondje voor de troost’. Zo’n vrolijk maatje in huis is dan ook erg gezellig.
Maar let op, overtuig u zelf eerst of de aanschaf van een pup écht een goed idee is. Als u honden gewend bent is dat anders, maar voor aspirant hondenbezitters is zo’n nieuwe huisgenoot een hele uitdaging. Er zijn een aantal zaken waarvan het goed is om daar van te voren over na te denken en (als er meer mensen in huis wonen) ook samen te bespreken.

Een hond wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud. Het kopen van een hond heeft dus voor vele jaren een belangrijke invloed op uw leven. De leuke kanten hiervan heeft u zelf al bedacht, anders zou u immers niet overwegen een hond te kopen.

Puppies

Zaken om vooraf te overwegen en rekening mee te houden kunnen zijn:

 • Hoeveel ruimte kunt u uw hond bieden?
  Een grote hond heeft meer plaats nodig dan een kleine. Een hond kun je niet zomaar overal mee naar toe nemen en de hond kan ook niet te lang alleen thuis zijn. Dat betekent dat u soms voor de hond terug naar huis zult moeten gaan, terwijl u eigenlijk liever langer weg was gebleven. Vanzelfsprekend zult u ook bij alle weekendjes weg en vakanties rekening moeten houden met uw hond.
 • Hoeveel tijd kunt en wilt u aan uw hond besteden?
  Iedere dag opnieuw zal uw hond behoorlijk wat tijd van u vragen. Uitlaten, verzorgen, trainen, opvoeden, spelen, voorzien in zijn behoefte aan beweging en avontuur… Zeker wanneer u een pup koopt is de tijds-investering het eerste halve jaar tot een jaar enorm! Denkt u alleen al aan zindelijkheidstraining, het leren alleen te zijn en de opvoeding.
  Het opvoeden van een hond tot een trouwe kameraad kost tijd, en niet te vergeten ook inzicht en inzet. Niet iedereen zal even gemakkelijk een hond werkelijk begrijpen en vanuit dit inzicht de hond begeleiden in allerlei leerprocessen. Natuurlijk kunnen wij u daar wel bij helpen als u dat wilt.
 • Hoe veel geld kunt en wilt u aan uw hond besteden?
  Er is nu meer vraag naar puppies dan het aanbod. Er worden veel honden (puppies) uit het buitenland geimporteerd. Daardoor zijn de prijzen soms wel verdubbeld en is een aanschaf van 1000 euro heel normaal. Let dus vooral op wie de pup aanbiedt en vraag naar referenties van de fokker. Maar bedenk ook dat de aanschafkosten van een hond, gerelateerd aan de totale kosten die u gedurende zijn leven voor hem zult maken, eigenlijk wel meevallen. Denkt u aan kosten voor voer (voor een middelgrote hond toch al gauw zo’n € 50,00 per maand!), dierenartskosten (zolang u hond niets bijzonders mankeert kan dat meevallen, maar wat als uw hond ziek is of gewond raakt?, overweeg in ieder geval ene verzekering, zie ook VetPlan in deze nieuwsbrief), kosten voor training en verzorging (cursusgelden, mand, lijn, halsbanden, speeltjes etc.), hondenbelasting, eventuele pensionkosten, ziektekostenverzekering, etc.

Kortom, bezint eer ge begint. Dat neemt natuurlijk niet weg dat als u juist nu meer tijd, middelen en energie heeft om een puppy op te voeden tot een lieve, trouwe viervoeter, wij u graag met raad en daad terzijde staan!

 

Veer informatie kijk op:

https://www.licg.nl/foute-fokker
https://www.houdenvanhonden.nl

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook