Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

De gezondheid van jouw hond

Om jouw hond gezond te houden is het belangrijk om wat af te weten van verschillende symptomen en ziektes die in het leven van jouw trouwe viervoeter voor kunnen komen. Ook kleine handelingen als ontwormen en chippen zijn belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden van je hond. Hieronder geven we een aantal aandachtspunten weer om de conditie van je hond optimaal te houden. Ook geven we enkele adviezen die van belang zijn als je met jouw hond op reis gaat.

 

Vaccinatie op maat

Het is verstandig om waar mogelijk je huisdier tegen ziektes te beschermen door regelmatige vaccinatie: voorkomen is altijd beter dan genezen!
Wij adviseren om gericht te vaccineren en per hond in kaart te brengen welke vaccinaties er echt noodzakelijk zijn. Vaccinatie is maatwerk en we zoeken samen met jou naar het optimale vaccinatieschema voor jouw huisdier.

6 wkn 9 wkn 12 wkn 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar Etc.
 Hondenziekte X X X X
 Leverziekte X X X
 Para-influenza X X X
 Weil X X X X X X X
 Parvo X X X X X
 Kennelhoest X X X X X X
 Rabiës  Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland
 Tekenziekte  Advies: als u meerdere keren per jaar naar het buitenland gaat

 

Ontwormen 

Worminfectie

Pups kunnen reeds in de baarmoeder besmet raken met wormen. Ook via de moedermelk kunnen de pups besmet raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zo’n 90-95% van de puppy’s vlak na de geboorte al besmet is met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup nadelig kan beïnvloeden is het van belang puppy’s goed te ontwormen. Over het algemeen hebben volwassen honden weinig last van een worminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere dieren en, belangrijker, voor jezelf. Daarom raden wij aan ook de volwassen honden vier keer per jaar te ontwormen..

Lintwormen
Als  je lintwormsegmenten gezien hebt dan is het advies om twee keer te ontwormen met twee weken tussentijd.

Vlooien 
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij jouw huisdier te bestrijden:

Jeuk

Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.

Wormen

Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.

Vlooienallergie

Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

Hoe vlooien te bestrijden?

Vlooien kun je ten eerste bestrijden tabletten, druppels voor in de nek of een vlooienband te gebruiken, die bij ons verkrijgbaar zijn. Ook kun je door middel van een goede vlooienkam de vlooien uit de vacht van jouw hond kammen. Gebruik hiervoor een vlooienkam. Voor in huis kun je een gewone ongediertespray gebruiken.

 

De juiste voeding

Iedere eigenaar wil graag een actieve en speelse hond. Helaas zijn er veel honden die niet speels zijn en weinig uithoudingsvermogen hebben. Dit wordt meestal veroorzaakt door overgewicht. Maar liefst 60 % van onze huisdieren heeft last van overgewicht! Ook hebben enkele honden ondergewicht. Daarom is de juiste voeding heel belangrijk. Juiste voeding is ook belangrijk voor honden met gewrichtsslijtage. Er is een speciaal voer verkrijgbaar dat er voor kan zorgen dat de hond minder of geen pijnstillers meer nodig heeft.
Wij verkopen voeding van hoge kwaliteit in onze webwinkel: dierendocshop.nl.
Voor een specifiek voedingsadvies kun je ook contact opnemen met de dierendoc.

 

Naar het buitenland

Als jouw hond meegaat naar het buitenland is een rabiësvaccinatie verplicht. Ook een chip en een officieel Europees dierenpaspoort zijn verplicht.
Let op: de rabiësvaccinatie moet vaak minimaal 1 maand voor vertrek worden toegediend!.
Daarnaast hebben sommige landen (o.a. Engeland, Noorwegen, Zweden) nog aanvullende eisen, zoals bloedonderzoek, ontworming of een teken behandeling.
Voor Zwitserland is een gezondheidsverklaring vereist die niet ouder is dan 30 dagen.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook