Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Wanneer je met je hond aan het wandelen bent, in de tuin of op het balkon, slakken kun je zomaar overal tegenkomen. En als baasje moet je dan alert zijn, want het het spelen met een slak of het opeten van een slak kan gevaarlijk zijn voor een hond.

Een hond kan besmet raken met longworm door het opeten van larven die in de slak leven

Een slak kan namelijk tussengastheer zijn van verschillende parasieten, zoals longwormen, waarvan de bekendste de zogeheten ‘Franse hartworm’ is. Ook het slijm dat van een slak komt kan je hond besmetten. In de slak leeft de larve van de parasiet, die na inslikken in je hond volwassen kan worden.

Wanneer jouw hond besmet raakt, na bijvoorbeeld contact met een besmette slak, komen de larven van de longwormen, in de darmen van je hond terecht. Vanuit hier kruipen de larven door de darmwand heen naar de bloedvaten, en in het hart en de longslagader ontwikkelen ze zich tot een volwassen worm. De eitjes die deze wormen produceren komen uiteindelijk in de kleine bloedvaatjes van de longen. De larven die uit deze eitjes komen, worden opgehoest en meestal weer doorgeslikt. Zo komen de larven in de ontlasting terecht. Wanneer jouw hond besmet is geraakt, kan jouw hond via de eitjes en larven in zijn ontlasting ook weer andere dieren besmetten.

Mogelijke verschijnselen van longwormen zijn:

  • Sloomheid
  • Verslechterende conditie
  • Minder eetlust/vermagering
  • Hoesten/benauwdheid/longontsteking
  • Bloedingen in de huid, slijmvliezen of in de longen

Verschijnselen kunnen pas maanden na besmetting optreden.

Wat moet je doen als je hond een slak heeft opgegeten?

Neem dan contact met ons op om je hond direct te laten ontwormen. We zullen dan een wormenmiddel adviseren dat zowel de larven als de volwassen vorm van longwormen doodt. Soms is het nodig om het wormmiddel te herhalen.

Kun je je hond beschermen tegen longwormen?

Je kunt je hond niet beschermen tegen longwormen, maar je kunt er wel voor zorgen dat de wormbesmetting beperkt blijft. We advsieren daarom om jouw hond ‘preventief’ tenminste vier keer per jaar te ontwormen.

Geregeld ontwormen de beste manier om besmetting met longwormen te bestrijden.

Overigens geldt dit ook voor katten. Ook zij kunnen besmet raken met longwormen via slakken maar de gevolgen zijn over het algemeen minder ernstig. Toch is het ook dan raadzaam om de dierenarts te raadplegen.

Een hond die aan twee slakken snuffelt.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook