Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Aan dierenkliniek Berg&Bos zijn ook twee gedragstherapeuten voor uw hond en kat verbonden: Tom Hendrikse en Monique Elmendorp. Tom is naast dierenarts ook gedragstherapeut voor honden en Monique is een zeer ervaren gedragstherapeut voor katten. Hieronder stellen ze zich aan u voor en vertellen ze wat ze voor uw hond of kat kunnen betekenen.

 

Chiropractie

Mijn naam is Tom Hendrikse. Naast dierenarts ben ik ook al jaren bezig met het trainen van honden en het lesgeven aan eigenaren. Zowel in de praktijk als op het trainingsveld krijg ik regelmatig vragen van mensen over problemen waar zij met hun hond tegenaan lopen: trekken aan de lijn, niet willen komen, overmatig blaffen, niet alleen thuis kunnen zijn…

Er zijn veel problemen te bedenken en evenzoveel oplossingen, want elke hond is uniek en elke baas/hond combinatie is uniek. Er is geen ‘one size fits all’.

Het zou erg handig zijn als er wel vaste recepten of protocollen zouden bestaan die voor elke hond zouden werken, maar de praktijk wijst uit dat dit niet het geval is. Een ding staat echter voorop: het probleemgedrag levert de hond iets op! Een hond vertoont namelijk altijd gedrag dat hij aangenaam vindt en doet liever niet iets wat hij onprettig vindt. Het wordt echter wel vervelend als het gedrag door de baasjes als zeer lastig wordt ervaren. 

Samen met de eigenaren ga ik dan kijken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn en wat zowel de hond als het baasje zouden kunnen doen om te bereiken dat iedereen weer met elkaar door één deur kan. Dit kunnen oefeningen zijn, of veranderingen in routine. Soms zit het in hele kleine dingen!

Mocht je met je hond ergens tegenaan lopen, laat het dan even via de website weten. Ik denk graag met je mee.

 

Gedragstherapeut voor katten

Monique Elmendorp

Mijn naam is Monique Elmendorp en ik ben gedragstherapeut voor katten.
Katten zijn fantastische huisdieren en kunnen ons veel plezier geven.
Ondanks hun gezellige, eigenzinnige en mysterieuze manier van doen kunnen ze ook ongewenst gedrag vertonen.

Katten houden niet van veranderingen. Het liefst hebben ze een ontspannen leventje waarin alles vertrouwd voelt. Het zijn dan ook echte control freaks, ze gedijen het beste op rust, regelmaat en reinheid. Niet te veel lawaai in huis, het voerbakje dat elke dag op hetzelfde tijdstip wordt gevuld en de mogelijkheid om de hele dag door een paar brokjes te kunnen eten. Vers water en een frisse kattenbak. Ook dat behoort tot de basisbehoefte van een kat. De kat heeft ook uitdagingen nodig en wil zijn natuurlijke gedrag kunnen uitvoeren. 

Als katten niet in staat zijn om hun natuurlijke gedrag voldoende te uiten kunnen zij frustratie opbouwen. Dan kunnen ze voor de eigenaar wel eens ongewenst gedrag gaan vertonen. Denk daarbij aan onzindelijkheid, agressie, angstig gedrag, sproeien en krabben op ongewenste plekken en ruzie tussen katten onderling in een huishouden waar meer katten deel van uitmaken. 

Soms heeft het probleemgedrag van je kat een medische oorzaak. Als er geen medische oorzaak gevonden wordt, kan er mogelijk sprake zijn van een of meerdere gedragsproblemen bij je kat. Het kan ook voorkomen dat er gedragstherapie nodig is met ondersteuning van medicatie. Als gedragstherapeut zal ik dat overleggen met de dierenarts.

Resultaten van Gedragstherapie
Gedragstherapie helpt uitstekend bij de meest voorkomende gedragsproblemen van uw kat. 

We nemen tijdens de eerste afspraak de tijd om grondig in het probleem te duiken. Wat is de motivatie van de kat (het waarom)? voor bepaald gedrag en de rol die de eigenaar, of andere katten, bewoners of huisdieren hierbij spelen? Je krijgt een diagnose en een behandelplan. En vervolgens gaan we aan de slag.

Het ombuigen van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van uw kat staat in de therapie centraal. Een hele kleine verandering kan al een positief effect hebben. Door inzicht te krijgen in ‘de denkwijze’ van de kat en daardoor ook in ‘straffen’ en ‘belonen’ van bepaald kattengedrag wordt al snel resultaat behaald.

Gedragstherapie vergt inzet van de eigenaar en ook zeker geduld. Over het algemeen is er al binnen een paar behandelingen verandering zichtbaar in het gedrag van uw kat.
Nieuwsgierig naar wat ik voor uw kat kan betekenen?
Neem dan via de website contact met mij op.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook