Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

FYSIOTHERAPIE voor dieren is net als bij mensen ‘genezing van pijnlijke spieren en gewrichten door massage en bewegingstherapie’. In de diergeneeskunde wordt net als in de humane geneeskunde diverse verwante technieken uitgeoefend zoals (ortho)manuele therapie, chiropractie en osteopathie. Deze vakgebieden worden hieronder toegelicht:

 

(Ortho) Manuele therapie: orthomanuele diergeneeskunde is een vorm van manuele therapie welke wordt toegepast bij honden en katten om afwijkende wervel- of gewrichtsstanden te corrigeren. Een bekend voorbeeld is de behandeling van hernia van de hond (teckel). Door de afwijkende stand van de wervellichamen – waartussen de hernia ontstond –  manueel (met de hand) te herstellen kunnen de pijnklachten adequaat worden aangepakt

Chiropractie: dit is eveneens een manuele therapie. Bij chiropractie wordt gefocust op het biomechanische functioneren van de wervelkolom en het effect hiervan op het zenuwstelsel. Met andere woorden, het is een zeer specifieke behandelingsmethode die de bewegingen van alle gewrichten in het lichaam van het dier normaliseert en de functie van het zenuwweefsel optimaliseert waardoor het hele lichaam beter functioneert.

Veel problemen bij honden zijn terug te voeren op problemen aan het bewegingsapparaat en dan vooral ook op nek- of rugklachten. Als veterinair chiropractor kan Tom Hendrikse jouw hond in Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug adequaat behandelen.

Tom Hendriksen

Osteopathie: osteopathische onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Daarvoor worden drie systemen onderzocht:
1. het bewegingsapparaat (wervelkolom, botten, gewrichten en spieren);
2. het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel);
3. het craniosacrale systeem (schedel, hersenvliezen, ruggenmergvliezen en hersenvocht).

Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is. De drie genoemde systemen zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.

 

Dierendoc.nl heeft een uniek samenwerkingsverband met Linda van der Voorn, zij is osteopaat voor paarden EDO® paraveterinair en fysiotherapeut.

Het adres voor een paard met bewegingsproblemen.

Want wanneer jouw paard klachten heeft van bijvoorbeeld rug of nek kan de oorzaak daarvan liggen in de wervelkolom of het bewegingsapparaat.
Osteopathie aangevuld met inzichten uit de fysiotherapie en chiropractie richt zich op het behandelen van deze klachten en biedt een mooie aanvulling op de reguliere diergeneeskunde.
Bij welke problemen kan osteopathie ondersteuning geven?

• wervelkolom gerelateerde klachten; rugpijn, nekpijn, scheefheid in het bekken/heup
• schouderklachten
• verkrampte/pijnlijke spieren, algehele stijfheid in beweging
• staken, bokken, steigeren
• paard loopt met ‘de rem’ erop
• groot verschil in rechter- of linkerbuiging
• onregelmatig in beweging, paslengte verschil
• kreupelheden
• protest bij aandraven of aan galopperen, verkeerd/overkruist aan galopperen
• paard loopt met achterhand naar binnen of juist naar buiten of valt over de schouder weg

Wil je weten of Linda van der Voorn ook iets voor jouw paard kan betekenen?
Neem dan contact met haar op via lindavandervoorn@gmail.com of neem even een kijkje op haar website: www.lindavandervoorn.nl

Linda van der Voorn

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook