Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

U heeft het ongetwijfeld al gelezen of gemerkt: dit jaar heeft de eikenprocessierups zich weer verder verspreid in Nederland. Wellicht moeten we voortaan elke zomer rekening houden met een plaag door deze behaarde rupsen. De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. De rupsen gaan ‘s nachts in processie (vandaar de naam!) op zoek naar eikenbladeren. De microscopisch kleine brandharen van de rups worden via de lucht verspreid. Er komen maar liefst zo’n  700.000 haartjes vrij van één rups die tot op 100 meter afstand op de huid of vacht van mens en dier terecht komen of worden ingeademd. Bepaalde eiwitten in de haartjes veroorzaken heftige allergische reacties op de huid en in de ogen en luchtwegen.

Klachten
Bij de mens zijn rode bultjes op de huid- die heftige jeuk en irritatie met zich meebrengen- de belangrijkste klachten die door de processierups worden veroorzaakt. De laatste jaren zijn er ook steeds vaker meldingen over klachten bij paarden en honden. Ook landbouwhuisdieren hebben er in toenemende mate last van.
Dieren nemen vaker grote hoeveelheden brandharen op en er kunnen dan zwellingen ontstaan van de tong en lippen, en een ontsteking van het mond- en oogslijmvlies. Ook kunnen problemen aan de luchtwegen ontstaan. De dieren gaan speekselen en tranen en bij honden kunnen ook slikklachten, kokhalzen en braken worden gezien. Klachten van de huid zijn zeldzaam, omdat dieren een vacht hebben.
De meeste overlast bij dieren wordt geconstateerd in de zomermaanden juni tot september. Brandharen van oude, dode rupsen en oude spinselnesten kunnen nog gedurende 5 tot 7 jaar problemen veroorzaken.

Behandeling
Bij het zien van de genoemde verschijnselen is een snelle behandeling door een dierenarts noodzakelijk. De behandeling is gericht op het tegengaan van zwellingen, pijn en braken. Als er brandharen in de bek zitten, dan moet deze uitgebreid gespoeld worden. Vaak moet de behandeling een paar dagen worden voortgezet. Het duurt soms enkele weken voordat alle klachten verdwenen zijn.

Voorkomen
Voorkomen van de klachten die door de eikenprocessierups wordt veroorzaakt is in de praktijk best lastig. Toch is het van belang om elk contact van huisdieren met de rupsen en resten ervan, uit de weg te gaan. Vermijd in ieder geval de gebieden waar gewaarschuwd wordt voor eikenprocessierupsen.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook