Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Het is van belang dat u uw  huisdier laat chippen, zo is uw dier geregistreerd en kan bij eventuele vermissing snel weer met u herenigd worden.

Dit geldt nog meer voor bijzondere dieren, een papegaai is zo gevlogen, de schildpad die sneller dan verwacht de tuin uit wandelt en je fret die naar buiten glipt.

Ook bij gestolen dieren kan een chip van belang zijn, als het dier bijvoorbeeld bij een dierenarts komt zal deze de chip aflezen en kan de dierenarts zien dat het dier als gestolen geregistreerd staat, vervolgens kan er door de chip bewezen worden dat het om uw dier gaat, iedere chip is namelijk uniek.

Honden chippen verplicht vanaf 1 april 2013!

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) gaat het chippen en registreren van honden verplicht te stellen. Het besluit treedt in werking vanaf 1 januari 2012 en verplicht elke eigenaar om zijn hond binnen zeven weken door middel van een chip te laten identificeren.

Indentificeren en registreren van pups

Aanpak van de illegale hondenfokkerij en illegale handel is een belangrijk onderdeel van het voorstel Wet Dieren. De meeste misstanden doen zich daar voor bij de pups. Daarom begint het identificeren en registreren bij de pups.

Eigenaren van oudere honden worden niet verplicht om hun honden te chippen. Een groot deel van de honden wordt momenteel al vrijwillig gechipt en geregistreerd.

Wat is chippen?

Als een dier gechipt wordt, wordt een microchip met behulp van een injectienaald ingebracht. Dit gebeurt onder de huid, bij voorkeur ter hoogte van het linker schouderblad.

Door de chip kan uw dier altijd geïdentificeerd worden. Zonder registratie kan uw dier niet geïndentificeerd worden. Vandaar dat altijd gesproken wordt over identificatie én registratie.

Registratie bij databanken

De databank stuurt na de registratie de gegevens naar de minister van EL&I. Opsporingsinstanties zoals de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de Voedsel- en Warenautoriteit maken gebruik van deze gegevens. De gegevens worden niet gebruikt voor de gemeentelijke hondenbelasting.

Opsporen van honden is bijkomend voordeel

Een bijkomend voordeel van het verplicht identificeren en registreren is dat honden nog beter opgespoord en teruggebracht kunnen worden.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook