Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Algemeen

Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Ze zijn door de Spanjaarden geïntroduceerd in Europa. Het zijn echte gezelschapsdieren. Het beste kun je er meerdere tegelijkertijd houden. Let wel op dat ze heel gemakkelijk jongen kunnen krijgen. De beste combinaties zijn 2 vrouwtjes bij elkaar of een vrouwtje en een gecastreerd mannetje. 2 mannetjes bij elkaar kunnen nog wel eens gaan vechten als er vrouwtjes in de buurt zijn.

Er zijn veel cavialiefhebbers die wel degelijk goede ervaring met twee mannetjes hebben die samen in harmonie leven. Een voorwaarde is dan wel dat het hok voldoende ruim is (100 x 50 cm). Wel adviseren we om dan twee jonge beren (bv broers) samen op te laten groeien of een oudere met een jonge beer bij elkaar te zetten. Twee oudere (niet gecastreerde beren) beren op latere leeftijd bij elkaar plaatsen raden we af, zeker als er ook nog vrouwtjes in de buurt zijn!

Ze kunnen binnen en buiten gehouden worden, echter als het kouder wordt kun je ze beter binnen huisvesten. Als ze buiten zijn, zet ze dan niet in de volle zon, zorg voor schaduwrijke plekken. Zorg ook dat ze altijd een plek hebben waar ze beschut kunnen zitten.

Huisvesting

Een schoon en ruim hok is belangrijk. Gebruik zaagsel en kranten als bodembedekking. Er zijn ook speciale bodembedekkers te koop. Hygiëne is erg belangrijk. Haal elke dag de vies geworden bodembedekking weg en in ieder geval 1x per week het gehele hok schoon. Was het uit met warm water en schoonmaakmiddel.

Let vooral goed op de hygiëne in de zomer. Vliegen vormen een groot gevaar. Ze leggen eitjes op de ontlasting. Als deze op de huid zitten kunnen de larven (die zich uit de eitjes ontwikkelen) grote schade toebrengen aan de cavia.

Zorg dat de cavia zich ergens onder kan verstoppen, bijvoorbeeld onder een huisje of onder hooi. Geef de cavia afleiding door veel hooi in de kooi te doen. Je kan ook hooi in een leeg wcrolletje doen, wat de cavia er dan uit moet halen.

Voeding

In hun natuurlijke omgeving eten cavia’s een verzameling grassen, zaden en graan. Cavia’s zijn herbivoren (planteneters) en ze hebben extra vitamine C nodig in hun voedsel om gezond te blijven. Geef dus speciaal cavia voer en niet het voer dat geschikt is voor andere knaagdieren of konijnen. Een cavia mag ongeveer 20 gram caviavoer (biks) per dag eten, daarnaast moet het veel hooi eten. Van teveel biks zullen cavia’s te dik worden en kunnen er blaasstenen ontstaan.

Cavia’s hebben net als konijnen en knaagdieren continue door groeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. Hooi is daarom erg belangrijk om te geven aan een cavia. ook voor een goede darmwerking is hooi belangrijk. Een cavia zal groente of fruit ook lekker vinden. Laat het er aan wennen en geef niet gelijk grote hoeveelheden. Je kan bijvoorbeeld andijvie, witlof, wortel en appel geven aan je cavia.

Vitamine C

Dagelijks hebben cavia’s ook Vitamine C nodig omdat ze dat zelf niet kunnen aanmaken. Geef elke dag een tablet vitamine C aan een cavia.

De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 12,5 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. In caviavoer zit wel extra vitamine C, echter vaak is dit maar kort houdbaar en is al uitgewerkt als de cavia het gaat eten. Dit geldt ook voor de vitamine C druppels voor door het drinkwater. Sommige cavia’s eten de vitamine C tabletten als een soort snoepje, of je kunt de tablet door het water van de drinkfles mengen. Er zijn vitamine C tabletten met een smaakje (citroen of sinaasappel) bij drogist en/of apotheek te koop.

Geef elke dag een tablet vitamine C!

Cavia’s die een vitamine C tekort hebben (ook wel scheurbuik genoemd) kunnen een scala aan klachten vertonen, zoals:

Anorexia, sterke vermagering en apathie door bloedarmoede en spierzwakte

De kiezen komen losser te zitten, waardoor standsveranderingen ontstaan en ze niet meer goed op elkaar afslijten. Hierdoor kunnen problemen ontstaan zodat ze niet meer kunnen eten.

Bloedingen in weefsels (met name in slijmvliezen zoals in de mond en gewrichten)

Gewrichtsproblemen: de gewrichten worden heel pijnlijk en ze kunnen daardoor moeilijk lopen.

Slechte groei van jonge dieren en slechte wond genezing.

Het normale gedrag

Cavia’s moeten de hele dag bezig zijn, vooral met het zoeken naar voer en moeten daarom gevarieerd eten krijgen om te voorkomen dat ze zich vervelen. Laat de cavia ook uit de kooi zodat ze lekker kunnen scharrelen. Houd ze dan wel goed in de gaten!

Cavia’s zijn heel sociaal ingesteld en kunnen door middel van geluid je van alles proberen duidelijk te maken.

Veel van hun geluiden kunnen gemakkelijk geïnterpreteerd worden:

Knorren:contact, tevredenheid, comfort en plezier

Piepen:bedelen om voer van mensen, maar ook waarschuwing, angst, pijn

Koeren: voelt zich op zijn gemak of wil een ander op zijn gemak stellen

Blazen, klappertanden: agressie, dreiging, waarschuwing

Grommen, knorren: mannelijke opwindingsgeluidjes

 

De gezondheid

Als je je cavia goede zorg, het juiste voer, de juiste omgeving, beweging en aandacht geeft, zal je cavia fit en gezond blijven. Als je je huisdier elke dag even vasthoudt, kun je hem controleren op tekenen van ziektes.

Let op of er veranderingen zijn wat betreft:

minder eten of drinken dan normaal

rusteloosheid of lusteloosheid

vacht veranderingen of jeuk

uitscheiding uit de mond (overmatig speekselen), ogen of neus

bevuiling bij het achterwerk met urine of faeces

afwijkende kleur of vorm van de faeces

meer of minder urineproductie of een afwijkende kleur

vieze geur uit de oren, bek of achterwerk

luid tandengeknars

moeite met eten, drinken of bewegen

moeite met ademen of hoorbare ademhaling

Als je een van deze bovenstaande verschijnselen opmerkt, is het aan te raden contact op te nemen met je dierenarts.

Ook is het van belang om te kijken of de nagels niet te lang worden. Indien ze te lang worden is het van belang om deze te knippen. Ze gaan anders erg krom groeien, of zelfs krullen.

Opname in onze dierenkliniek

Soms komt het voor dat je cavia opgenomen moet worden in onze dierenkliniek. Je cavia komt dan in onze opname ter observatie. Dit kan nodig zijn om te zien of de cavia uit zichzelf eet of poept. Ook kan het van belang zijn dat we weten hoe de ontlasting eruit ziet. Of er normale keutels, te kleine keutels of zelfs diarree aanwezig is. En indien nodig kunnen we gelijk verse ontlasting nakijken.

Na sommige operaties houden we je cavia 1-2 dagen in de opname om te zien of alles goed gaat.

In onze opname krijgen de cavia’s speciaal cavia voer, groenvoer, hooi en vitamine C. Natuurlijk geven we ook de medicijnen die de cavia op dat moment nodig heeft.

De voortplanting

De vrouwelijke cavia is vruchtbaar vanaf 6-8 weken leeftijd. Een mannetje zal beginnen met dekken vanaf 4-5 weken leeftijd. We raden aan om het eerste nestje tussen de 6 en de 9 maanden te laten krijgen. Dan is de zeug voldoende groot en het eerste nestje moet op een leeftijd van 12 maanden geboren worden omdat de twee bekkenhelften dan nog soepel zijn. Indien het eerste nestje op latere leeftijd komt kunnen er geboorteproblemen ontstaan, doordat het bekken aan elkaar vast gegroeid is.

Het aantal jongen dat een vrouwtjescavia (een zeug) kan krijgen varieert van 1 tot 6 (gemiddeld 2-4 jongen). De draagtijd van een cavia is gemiddeld 10 weken (59-72 dagen). Het geboortegewicht van een jong (big) is 70-100 gram. De cavia is een nestvlieder. Ze kunnen gelijk lopen, de haren zijn aanwezig, de oogjes open en ze kunnen al voer eten.

Voorkom nakomelingen

Om te voorkomen dat er teveel cavia’s geboren worden is het van belang om vast te stellen wat voor een geslacht de cavia’s hebben. De mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun ballen in het scrotum. Indien u geen jongen wilt, houd de cavia’s gescheiden of laat de mannetjes castreren. Sterilisatie van de zeug is af te raden, aangezien er zeer veel vet in de buikholte zit en de eierstokken relatief diep liggen. In principe steriliseren we alleen de vrouwtjes cavia indien er een baarmoederontsteking of -tumor is of als er cysteuze ovaria aanwezig zijn.

Na geboorte oppakken?

De jongen mag je na de geboorte voorzichtig oppakken. In tegenstelling tot het konijn zal de moedercavia het jong niet verstoten als je ze oppakt in de eerste dagen. De beer kan beter uit het hok gehaald worden, aangezien deze de zeug gelijk weer kan dekken. Indien je geen nieuw nestje meer wilt hebben, laat de beer dan castreren (dit kan vanaf een leeftijd van 4-5 maanden). Gedurende 3 weken drinken de jongen bij de moeder melk. Vanaf de eerste dag kunnen ze al vast voer mee eten. Vanaf een week of 5 kunnen de jongen gespeend worden, dit betekent bij de moeder vandaan gehaald worden. Ze wegen dan rond de 250-300 gram.

Huidproblemen

Schurft

Cavia’s zijn gevoelig voor huidproblemen. Het meest voorkomende huidprobleem is schurft. Schurft wordt veroorzaakt door een mijt die zich ingraaft in de huid. Er ontstaan kalige plekken en korstjes op de huid. De cavia heeft meestal veel jeuk door de mijten. Met een pipet Stronghold 1x per 3 weken zul je zien dat dit probleem snel te verhelpen valt.

Schimmel

Een ander huidprobleem is een schimmelinfectie. Vaak zie je dan ronde plekken waar de haren uitgevallen zijn. Door middel van onderzoek kan er vastgesteld worden of er schimmel is. Er wordt een woodse lamp gebruikt en een microscopisch onderzoek uitgevoerd. Indien er nog geen 100% zekerheid is, wordt er een speciale test ingezet om te zien of er schimmel aanwezig is. Na 10-14 dagen weet je dan zeker of er sprake is van schimmel. Ondertussen behandelen we de cavia met medicijnen. Indien er schimmel aanwezig is (100% zeker) dan moet de cavia met imaverol gewassen worden. LET OP SCHIMMEL IS ZEER BESMETTELIJK, voor dieren, maar ook voor mensen.

Vliegen

Vliegenlarven of flystrike: Caviaontlasting en vieze hokken trekken vliegen aan. De vliegen leggen hun eitjes hierop en deze eitjes ontwikkelen zich tot maden. Als de ontlasting op de huid gekleefd zit leggen vliegen hun eitjes hierop. De maden die zich hieruit ontwikkelen zullen ook in de huid terecht komen en wonden veroorzaken.

Let in de zomer goed op groene vliegen! Als je deze ziet kijk dan gelijk je cavia na.

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook