Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug
tel: 0317-621165

Dierenarts Peter Klaver heeft een praktijk in Dodewaard en is eveneens verbonden aan Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug. Peter is een allround dierenarts met jarenlange ervaring, zowel in binnen- als buitenland. Hobbyvarkens zijn de grote passie van Peter.
Hieronder zijn verhaal over artrose bij Bruintje, een KuneKune varken. Bekijk ook het YouTube filmpje over artrose bij KuneKune varkens.

Kreupelheid bij varkens komt regelmatig voor. Vaak ligt de oorzaak bij de klauwen, die lang kunnen zijn of een afwijkende stand kunnen hebben. Dat is als regel van de buitenkant te zien.

Maar soms zitten de problemen hoger in het been, zoals in de pezen of de gewrichten. Voor afwijkingen in de botten kunnen we röntgenfoto’s maken. Soms kan dat op locatie met een mobiel röntgenapparaat. Het driejarige KuneKune varken Bruintje is plotseling slecht gaan lopen met zijn rechter achterpoot en later ook rechtsvoor. Bruintje krijgt van Peter zijn narcosemiddel ingespoten en slaapt na 15 minuten.

Bij onderzoek is de rechterknie dik en bij strekken ook pijnlijk, ondanks de lichte verdoving. Er worden foto’s gemaakt van de slechte en afwijkende knie en die worden vergeleken met de goede knie. Er blijkt sprake te zijn van uitgebreide artrose met extra botwoekeringen in de knie. Daar is helaas geen eenvoudige oplossing voor.

Ontstekingsremmers en pijnstillers kunnen zeker helpen maar op lange termijn zal Bruintje waarschijnlijk moeilijk blijven lopen. Mensen geven we in zo’n geval een kunstknie!

Bekijk hier het filmpje:

Dierenkliniek
Utrechtse Heuvelrug

Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
Openingstijden kliniek
ma-vr  08:00 u - 18:00 u
za  10:00 u - 12:00 u
Telefonisch spreekuur
ma-vr  08:00 u - 9:00 u
Privacyverklaring
tel: 0317-621165
info@dk-utrechtseheuvelrug.nl
Facebook